En Sıcak Konular

Moderatör idda etti: Türk askeri Kırgızistan'a

17 Haziran 2010 14:40 tsi
Moderatör idda etti: Türk askeri Kırgızistan'a Washington Post Gazetesi köşe yazarı David Ignatius, etnik şiddetin durdurulamadığı Kırgızistan’a gönderilecek uluslararası barış gücünün ya tamamen eski Sovyet ülkelerinin askerlerinden oluşacağını veya Türk ordusunun da katkıda bulunacağını yazdı.

Türk askerinin yurtdışında yeni bir görev alabileceği yolunda son dönemde uluslararası medyada yer alan iddialara, Gazze Şeridi’nden sonra bir yenisi daha eklendi. Washington Post köşe yazarı David Ignatius, etnik çatışmaların sürdüğü Kırgızistan’da durumun düzelmemesi halinde bu ülkeye gönderilecek uluslararası barış gücüne katılması muhtemel ülkeler arasında Türkiye’nin adını da saydı.

Davos moderatörü yazdı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl 29 Ocak’ta Davos’ta katıldığı olaylı “one minute” oturumunun tartışılan moderatörü olan Ignatius, “Kırgız krizinde fırsat kapıyı çalıyor” başlıklı yazısında, ismini vermediği Obama Yönetimi yetkililerine dayanarak şu iddiayı kaleme aldı:

“İşte sürpriz: Amerikalı yetkililer şiddetin sürmesi durumunda, doğru müdahale gücünün Rusya’yı ve diğer bölgesel ortakları içereceğini düşünüyor. Bu güç, eski Sovyet ülkelerinden toplanabilir. Ya da örneğin Türkiye’den gönderilen birlikleri de içeren; Rus, Kazak ve diğer komşu ülke askerlerinin de bulunduğu bir ‘gönüllüler koalisyonu’ kurulabilir.”

Ruslar da doğruladı

Rus Interfax ajansı da ABD’deki üst düzey yetkililere dayanan benzer bir haber verdi. Habere göre Moskova ve Washington, Kırgızistan’a gönderilecek barış gücü konusunda görüşmeleri sürdürüyor. Olaylar durulmazsa, gönderilecek barış gücüne sadece bu ülkede birer üs sahibi olan Amerikan ve Rus askerleri değil, bölgede en etkili diğer iki ülke sayılan Türkiye ve Kazakistan’dan da birlikler katılacak. Böylece ABD ve Rusya, bölgedeki uluslararası dengeyi bozmayacak.

Oş’ta yine makineli silahlar konuştu

GEÇEN perşembe günü Kırgızistan’ın güneyindeki Oş şehrinde başlayıp Celalabad başta olmak üzere geniş bir alana yayılan Özbek azınlık karşıtı saldırılar azalma eğilimi gösterse de, Oş’ta dün yine ağır makineli tüfek sesleri duyuldu. Resmi verilere göre 189 kişinin öldüğü, 1910 kişinin yaralandığı, 200 binden fazla kişinin göçe zorlandığı olayları kontrol altına almakta zorlanan Roza Otunbayeva liderliğindeki geçici yönetimin tek çaresinin, uluslararası yardım istemek olduğu belirtiliyor.

Erdoğan: Olaylara hâkim olun

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Kırgızistan geçici yönetimi Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atanbayev’i telefonla arayarak Kırgızistan’daki son durumla ilgili bilgi aldı. Erdoğan, Atanbayev’e, “Olaylara bir an önce hakim olunması lazım. İstikrar ve huzurun bir an önce sağlanması Türkiye’nin en büyük arzusudur” dedi.



Bu haber 1,104 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,927 µs