En Sıcak Konular

Avrupa'daki bankalar için 'stres'li tartışma

17 Haziran 2010 14:09 tsi
Avrupa'daki bankalar için 'stres'li tartışma Yaşadığı mali kriz nedeniyle Yunanistan'ın aldığı yardıma benzer bir desteğe ihtiyacı olduğuna yönelik spekülasyonlara konu olan İspanya'nın, bankalarına uyguladığı stres testlerinin sonuçlarını kamuoyuna açıklama kararı Avrupa'da yeni bir tartışma baş

İspanya Merkez Bankası, dün ülkedeki bankaların finansal durumların ne kadar sağlıklı olduğunu ortaya koymak için bilgisayar destekli simülasyon programlarıyla yapılan stres testlerini açıklama kararı aldı.

İspanya alınan bu karar ile yatırımcıların ülkedeki bankacılık sektörüne duyduğu güvensizliğinin önüne geçmeyi planlarken, karşıt görüşte olanlar bu hareketin piyasalarda yanlış değerlendirmelere neden olacağını söylüyor.

İLK TEPKİ ALMANYA’DAN

Karara ilk tepki Alman Kamu Bankaları Birliği'nden (VOEB) geldi. VOEB yaptığı açıklamada, stres testlerinin sonuçlarının yayımlanmasına 'açık şekilde' karşı çıktıklarını, bu sonuçların yayımlanmasının 'ters etki yaratacağını' ve piyasada yanlış değerlendirmelere neden olacağını söyledi.

Diğer yandan Fransa sonuçlarını açıklanmasını destekledi. Reuters'a konuşan ülkenin Maliye Bakanı Christine Lagarde, Fransız bankalarının bu tip testlerden geçmek istediklerini ve sonuçların da hemen açıklanmasından yana olduğunu belirtti.

Hem İspanya hem de Avrupa Birliği'nin diğer üye ülkelerindeki bankalar, birliğin 27 ulusal bankacılık düzenleme otoriteleri tarafından likidite problemlerine karşı dayanıklılığının ölçülmesi amacıyla stres testlerinden geçiriliyor. 

ECB DE YAYIMLANSIN DİYOR

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri bu ay içinde yaptıkları açıklamalarda testlerin sonuçlanmasına az bir süre kaldığını ve piyasalardaki güvenin tesis edilmesi amacıyla sonuçların yayımlanması gerektiğini belirtmişlerdi.

ECB Yönetim Kurulu üyesi Lorenzo Bini Smaghi, dün CNBC'ye yaptığı açıklamada Avrupa Merkez Bankası'nın stres testlerini daha önce ülkeler bazında açıklamayı planladığını ancak sonuçları bankalar için tek tek açıklama kararı aldığını söyledi.

Bini Smaghi, ülke bazında açıklama yerine tek tek bankalar için sonuçların açıklanması kararı alınmasının, yatırımcıların bankaların sağlığına ilişkin daha fazla şeffaflık taleplerinden kaynaklandığını belirtti. Smaghi, İspanya'nın banka stres testlerinin sonuçlarını açıklamayı planlamasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Bini Smaghi, "İspanya'nın Avrupa'da banka stres testlerine bir örnek olarak öncülük etmesini bekliyorum" dedi.

SPEKÜLASYONLAR İLE AYNI ZAMANDA

İspanya Merkez Bankası'nın kararı, piyasalarda bütçe açığı ve kamu borcu yüksek seviyelere ulaşan İspanya'nın, tıpkı Yunanistan gibi AB'den yardım alacağına yönelik spekülasyonlar yoğun şekilde yapıldığı bir dönemde geldi.

Yapılan spekülasyonlarda İspanya'nın AB'den 200 ile 250 milyar euro arasında bir yardım almak zorunda kalabileceği yorumları yapılıyor. Zor durumdaki Yunanistan, AB ve Uluslararası Para Fonu (IMF) koordinasyonunda hazırlanan bir kurtarma paketiyle 110 milyar euroluk mali yardım elde etmişti.

Hürriyet



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,922 µs