En Sıcak Konular

Duş süresini 1 dakika azaltan 5 ton su tasarrufu sağlıyor

17 Haziran 2010 11:51 tsi
Tüm dünyada su tüketimi her geçen gün artmasına rağmen su kaynaklarında ciddi bir azalma yaşanıyor.

Yeryüzünün üçte ikisi su olmasına rağmen bunun sadece yüzde 0,3'ü içilebilir durumda. Bu nedenle su israfının önüne geçebilmek için her yıl çeşitli uyarı ve farklı projeler deneniyor. Ancak uzmanlar, her bireyin uygulayacağı basit yöntemler sayesinde su israfının büyük oranda azaltılabileceğine dikkat çekiyor. Evlerde su tüketiminin yüzde 40'ının banyolarda gerçekleştirildiği belirtiliyor. Bir duşta ortalama 50 litre, bir banyoda ise 150 litre su tüketiliyor. Haftada bir kez bile küvetin doldurulması halinde yılda 7,5 ton su kullanılmış oluyor. Duş süresinin bir dakika bile azaltılması yaklaşık 5 ton su tasarrufu sağlıyor.

Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Ender Batukan, dünya genelinde su tüketimi artmasına rağmen yağışların azalmasıyla birlikte su kaynaklarının giderek azaldığını söyledi. Her yıl su tasarrufunun öneminin daha fazla hissedildiğini belirten Batukan, her bireyin kendi çevresinde alacağı basit önlemlerle su israfının önüne geçilebileceğini söyledi. Yapılan araştırmalarda evlerde günlük banyoda 31, tuvalette 20, çamaşır makinesinde 14, bulaşıkta 12, ev temizliği için 8 ve içme-pişirme işlemleri için 5 litre su tüketildiğini kaydeden Batukan, duş süresini bir dakika azaltmayla yılda yaklaşık 5 ton su tasarrufu sağlanabileceğini vurguladı.

Günlük hayatta en fazla yapılan su israflarından birisinin de diş fırçalama ve tıraş olma sırasında gerçekleştirildiğini aktaran Batukan, bu işlemleri yaparken suyun boşa akıtılmamasıyla yılda 15 ton su tasarrufu sağlanabileceğini dile getirdi.

Yazın vatandaşların yaptığı en büyük yanlışların başında arabaların evlerin önünde hortumla yıkanması olduğunu kaydeden Batukan, araçların hortumla yıkanmasının 250 ila 500 litre su tüketimine neden olacağını bunun yerine kovaya su alarak yıkama tercih edilmesi halinde tüketimin 10 litreyi geçmeyeceğini söyledi.

4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığı elde yıkaması durumunda ortalama 85 ila 125 litre su harcandığının tespit edildiğini belirten Batukan, aynı bulaşığın bulaşık makinesinde sadece 12 litre su tüketilerek yıkanabildiğini ifade etti. Çamaşır makinelerinin her seferde 175 litre su harcadığını, makinenin haftada bir çalıştırılmasıyla yılda 9 ton su tasarrufunun sağlanabileceğini vurgulayan Batukan, evlerde su tasarrufu sağlayabilmenin en basit yollarını şu şekilde sıraladı; "Musluğu açık bırakmayın. Bulaşıkları elde değil makinede yıkayın. Dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın. Daha kısa duş alın. Gereksiz yere sifon çekmeyin. Sifona 1.5 litrelik plastik şişe yerleştirin. Duş başlığınızı değiştirin. Muslukları tamir ettirin. Su kaçaklarını engelleyin. Çamaşır makinesini ekonomik kullanın."


cihan



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,659 µs