En Sıcak Konular

ÖSYM başkanından sınav öncesi önemli uyarılar

17 Haziran 2010 11:22 tsi
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl ilk kez uygulanmaya başlanacak Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) bir sıralama sınavı olduğunu vurgulayarak, ''Bu sistem bilenle bilmeyeni daha iyi ayıracak. Şans faktörünün rolü azalacak'' dedi.

LYS-1, LYS-4 ve LYS -5 sınavları hafta sonu yapılacak

LYS-1 (Matematik Sınavı), LYS-4 (Sosyal Bilimler Sınavı) ve LYS-5 (Yabancı Dil Sınavı) bu hafta sonu yapılacak.

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, sınav sonuçlarının, 10-15 Temmuz tarihi arasında açıklanacağını söyledi.

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, sınav öncesinde adaylara uyarılarda bulundu. Cumartesi günü saat 10.00'da başlayacak Matematik Sınavı'na 600 binden fazla adayın katılacağını hatırlatan Yarımağan, "Bu sınavda Matematik ve Geometri olmak üzere iki testimiz olacak. Matematik testinde 50, Geometri testinde 30, toplam 80 soru yöneltilecek. Sınav süresi iki saat olacak." dedi.

Yarımağan, aynı gün saat 14.30'da yapılacak 80 soruluk Yabancı Dil Sınavı'na, 32 bin adayın katılacağını belirtti. 20 Haziran Pazar günü ise Sosyal Bilimler Sınavı yapılacağını ifade eden Yarımağan, yaklaşık 300 bin adayın katılacağı sınavda; Tarih, Coğrafya ve Felsefe olmak üzere üç testte toplam 90 soru bulunacağını, adaylara 2 saat 15 dakika süre verileceğini aktardı.

ADAYLARIN LEHİNE BİR SINAV

Bu sene her adayın istediği derslerin sınavına girdiğini kaydeden Yarımağan, "Adayların lehine bir sınav. Adaylar okulda alışık olduklarına benzer bir sınava girecek. Sorular daha detaylı değil, ancak örneğin 3 yıl boyunca okutulan bir derste çok sayıda konu var. Sınırlı sayıda soru olduğunda bazı bölümlerden soru çıkıyor, bazılarından çıkmıyor. Şimdi daha fazla (konudan) çıkacak." diye konuştu. Yarımağan, adayların, bu sayede bilgi ve becerileri ile daha uyumlu programlara gireceğini söyledi.

SINAVDA VERİLEN SORU KİTAPLARININ TÜRÜ AYNI OLMALI

LYS'lerin her oturumunda, her ders için ayrı bir soru kitapçığı dağıtılacağına dikkat çeken Yarımağan, adayları, soru kitaplarının türünün aynı olması konusunda uyardı. Yarımağan, şöyle devam etti:

"Örneğin, Matematik sınavında adaylara önce cevap kağıtları, sonra matematik soru kitapçığı dağıtılacak. Burada 50 soru var. Süre, 75 dakika. Adaylar, matematik kitapçığının türünü cevap kağıdına işaretleyecek. Verilen sürede matematik sorularını yanıtlayacaklar. Sürenin bitimine yakın uyarılacaklar. Süre bittiğinde Matematik kitapçıkları toplanarak Geometri kitapçıkları dağıtılacak. Burada, bir sınavda adaya verilen soru kitaplarının hepsinin türünün aynı olması lazım. Yani, Matematik soru kitabının türü C ise Geometrinin de C olması lazım. Ola ki görevlilerin dalgınlığına gelebilir, bir hata yapabilirler. Adaylar, farklı bir soru kitapçığı gelirse, görevlileri uyarsınlar."


5 SINAVA DA GİREN ADAY SAYISI 2 BİN

26 Haziran Cumartesi günü LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya Sınavı), 27 Haziran Pazar günü LYS-2 (Fen Bilimleri Sınavı) yapılacağını hatırlatan Yarımağan; iki sınava girecek aday sayısının 682 bin, üç sınava girecek aday sayısının 146 bin, 4 sınava girecek aday sayısının 13 bin, 5 sınava girecek aday sayısının ise 2 bin kişi olduğunu belirtti.

Adaylara, girecekleri sınav sayısı kadar, sınav sonuç belgesi gönderildiğine işaret eden Yarımağan, "Adaylar, o gün hangi sınava gireceklerse o sınavın giriş belgesini almayı unutmasınlar. Bilmedikleri bir yerde sınava giriyorlarsa bir gün önceden sınava girecekleri binayı görsünler. Bir de kesinlikle sınav salonuna cep telefonu ile gelmesinler. Kapalı da olsa üzerinde cep telefonu bulunanların sınavları iptal edilecek." şeklinde konuştu.

İki hafta sonunda yapılacak sınavların sonuçlarının aynı gün açıklanacağını kaydeden Yarımağan, "Sonuçların 10 Temmuz ila 15 Temmuz arasında açıklanacağını tahmin ediyorum." dedi.

 
cihan



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,727 µs