En Sıcak Konular

Kantarcıoğlu için tek başvuru yetiyor

17 Haziran 2010 09:23 tsi
Kantarcıoğlu için tek başvuru yetiyor 
Ergenekon şüphelisi Seyfi Oktay ile yaptığı görüşmede ihsas-ı rey yapan Anayasa Mahkemesi üyesi Kantarcıoğlu'nun davadan çekilmesi için bir tek vatandaşın bile başvurması yeterli olacak.

Ergenekon soruşturması kapsamında mahkeme kararıyla dinlenen eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'la yaptığı görüşmeler, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Fulya Kantarcıoğlu'nun davadan çekilmesini gerektirdiği bildirildi. Ancak çekilmeyeceğini açıklayan Kantarcıoğlu'nun davadan reddi için bir kişinin bile yapacağı başvuruyla mümkün olduğu ortaya çıktı. AYM'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 47. maddesinde “tarafsız hareket edemeyecekleri kanısını haklı kılan hallerde” üyelerin reddolunabileceği belirtiliyor. Hukukçular Kantarcıoğlu'nun reddi için herhangi bir vatandaşın başvurusunun yeterli olduğu konusunda hemfikir.

HİÇ UYGULANMADI

Bugüne kadar hiç uygulanmayan “Başkan Ve Üyelerin Reddi” başlıklı AYM Kanunu'nun 47. maddesine göre, Oktay-Kantarcıoğlu diyaloglarını gösteren gazete haberleri ve resmi dinleme kayıtlarının başvuru dilekçesi ile birlikte Yüksek Mahkeme'ye ulaştırılması yeterli olacak. Başvuru yapılması halinde, Mahkeme anayasa değişikliği ile ilgili karar vermeden önce Kantarcıoğlu'nun reddini görüşmek için toplanacak. 11 üyel iAYM'nin 10 üyesi Kantarcıoğlu hakkında karar verecek.

YEDEK ÜYE KATILIR

Eski Bakan Oktay'la yaptığı görüşmelerin delil kabul edilmesi ve Kantarcıoğlu'nun reddi yönünde AYM'den karar çıkması durumunda, 12 Eylül'de referanduma gidecek Anayasa değişikliğiyle ilgili davaya bakılacak toplantıya Anayasa Mahkemesi'nin yedek üyelerinden biri katılacak. Karar yedek üyenin katılacağı oylamada alınacak.

İMZA, ADRES VE DELİL YETERLİ

Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, herhangi bir başvuru durumunda Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın bu başvuruyu işleme alması ve sözkonusu üyenin reddi için mahkemeyi toplaması gerektiğini söyledi. “Kantarcıoğlu'nun basından okuduğum sözleri doğruysa, ihsas-ı rey anlamına gelir” diyen Prof. Erdem, Anayasa Mahkemesi Kanunu'na göre başkan ve üyeler hakkında şikayet için sadece imza, adres ve delil gösterme şartı getirildiğini, her vatandaşın üyelerle ilgili mahkemeye şikayette bulunabileceğini söyledi.

HER VATANDAŞ BAŞVURABİLİR

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak da tüm vatandaşların Kantarcıoğlu'nun reddi için başvuru hakkı olduğunu belirterek şöyle dedi: “ Mahkemenin tarafsız karar vermesi için bu üye kendisi çekilmeliydi. Vatandaşlar müracaat ettiğinde mahkeme o noktada karar vermek durumunda. Mahkemenin tarafsızlığı konusunda millet başvuru yapabilir. Üyelerle ilgili şikayet için bireysel başvuru hakkı vardır” dedi. 

star




Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,844 µs