Kritik temas Toronto’da | " /> Kritik temas Toronto’da | "/>

En Sıcak Konular

Kritik temas Toronto’da

17 Haziran 2010 08:55 tsi
Kritik temas Toronto’da  

Erdoğan ile Obama, Türkiye’nin İsrail resti ve İran’a yaptırıma ‘hayır’ demesinden sonra ilk sıcak teması 26 Haziran’da Kanada’daki G-20 Zirvesi’nde sağlayacak.

Kanada’nın Toronto kentinde 26-27 Haziran’da gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi, Türkiye ile ABD arasında “İsrail - İran gündemli” ayrı bir zirveye de evsahipliği yapacak. ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı ikili görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD’li muadili Hillary Clinton’ın da katılması için gerekli çalışmalar başladı. 

MODEL ORTAKLARIN STRATEJİK BULUŞMASI

 G-20 Zirvesi, Türkiye açısından “Model ortakların stratejik toplantısı” olarak algılanıyor. Türkiye ve ABD Dışişleri Bakanlıkları, Toronto’da bir araya gelecekleri resmen açıklanan Erdoğan ile Obama görüşmesine, iki ülkenin Dışişleri Bakanları’nın da katılması için çalışmalara başladı. 4’lü zirvenin ana gündem maddesini ise, bölgedeki sıcak gelişmelerin odağı İran ve İsrail olacak. Erdoğan, görüşmede Obama’ya şu mesajları verecek:

İsrail suçunu kabul edecek: İsrail, Gazze’ye yardım götüren bir sivil toplum kuruluş gemisine uluslararası sularda saldırdı. Bu suçun iki ayağı var. Birincisi, İsrail’in, uluslararası sularda operasyon yapmaya hakkı yoktur. İkincisi ise İsrail askeri, 9 sivili öldürmüştür. İsrail’den suçunu kabul etmesini, özür dilemesini ve maddi/manevi zararı tazmin etmesini bekliyoruz. Türkiye, İsrail’in oluşturduğu komisyonu kabul etmemektedir. Türkiye - İsrail ilişkilerinin geleceğini, İsrail’in atacağı adımlar belirleyecektir. İsrail’in taleplerimize yanıt vermemesi ve uluslararası komisyonun kurulmaması durumunda, Türkiye, tek taraflı olarak İsrail ile ilişkilerini gözden geçirecek ve İsrail hükümetine karşı her türlü yaptırımı uygulayacaktır.

İran’a müdahale bölgeyi yakar: Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan ambargo oylamasında, İran’ı masada tutabilmek için “Hayır” oyu vermiştir. Türkiye olarak, İran’ın nükleer programındaki sorunların sadece diplomasi ile çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Zira bölge, yeni bir krizi daha kaldıramaz. İran’a yönelik yaptırımlar, sadece İran’ı değil, tüm bölgeyi ateşe atar. Irak’ta henüz bir hükümetin kurulamaması, Lübnan hükümetinde yaşanılan etnik sıkıntılar hatta Afganistan’da istikrarın bir türlü yakalanamamasının ardında da İran’ın nükleer programına yönelik çözümdeki belirsizlikler vardır.

‘Hayır’da hayır var

Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin BM oylamasında verdiği “Hayır” oyu nedeniyle Türkiye - ABD ilişkilerinin olumsuz etkilenmediği görüşünde. Star’a konuşan diplomatlar, Türkiye ile Amerika’nın model ortaklıklarının içini doldurmak için çalışmalar yapıldığını ve bu yöndeki görüşmelerin sürdüğünü dile getirdiler.

star

 



Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,206 µs