En Sıcak Konular

Türkiye'ye biçilen kanlı gömlek

17 Haziran 2010 08:15 tsi
Türkiye'ye biçilen kanlı gömlek

Terör örgütü PKK'nın son dönemde gerçekleştirdiği kanlı eylemler neyin işaret fişeği?

Terör örgütü PKK'nın son saldırılarıyla birlikte, son iki ayda şehit olan asker sayısı 37'ye yükseldi. Art arda gelen şehit haberleri, gözleri yeninden PKK'ya çevirdi. PKK'nın kanlı eylemlerini artırmasının arkasında yatan nedenleri sıralayan siyaset bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil, örgütün amacının, daha çok kan dökerek 'silahsız siyasete' ulaşma gayreti olduğunu söyledi.

PKK'nın kanlı eylemlerini artırmasının altındaki nedenleri 3 madde altında sıralayan Doğu Ergil örgütün, silah bıraktıktan sonra dahi Kürt siyasetinde egemen olmak istediğini belirtti. Türkiye'nin uluslararası düzeyde sıkıştığı bir döneme terörün arttığına işaret eden Ergil, "Türkiye'nin dünyayla boğuştuğu ve İran gibi radikal İslami yönetimi desteklediği bir dönemde, yürüttüğü anti terör faaliyetlerinin dünyanın sempati göstermeyeceği veya terör örgütünün Türkiye'de can almasının 'işte bak ettiğini buluyor' türünde yorumlayacakları vasat bir ortam var. Örgütün eylemlerini bundan yararlanarak tırmandırdığını düşünüyorum" dedi.

ANAYASA İPTALİ VE KRİZ

İkinci gerekçeyi de Anayasa değişiklik paketiyle ilişkilendiren Ergil şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi eğer değişikliği iptal ederse önemli bir rejim krizi yaşanacak. Bu iptal kararı ya yok sayılayacak ya da artık bu Anayasa ile seçime gidilmeyeceği anlaşılacak. Ardından seçimin gündemi de Anayasa değişikliği ve yargının kendisini yasamanın yerine koymayacağı bir yasal düzenleme beklentisi olacak. Seçimde BDP'nin dolayısıyla PKK'nın Doğu’daki en büyük rakibi AKP. AKP ile PKK'nın karşı karşıya gelmesinin iki anlamı var. Kürtler’e yönelik askeri operasyonlarda ne kadar çok Kürt evladı ölürse o kadar fazla aile etkilenecek. Devleti ve AKP hükümetini Kürt karşıtı gösterme kolaylaşacak. Şiddeti tırmandırarak kendisi üzerine resmi şiddeti çekerek o kutuplaşmayı yaratmayı arzuluyor."

SİLAHSIZ AMA RAKİPSİZ GÜÇ

Doğu Ergil, son gerekçenin de PKK'nın silah bıraktıktan sonra bile Kürt siyasetinde egemen örgüt olmak istemesi olduğunu söyledi. PKK'nın 'silahsız ama rakipsiz güç' olmak istediğini anlatan Ergil, terör örgütünün açılımdan beklentilerinin gerçekleşmediğini düşünerek bunun bedelini ödetmeye soyunduğunu belirterek, "Ne kadar adam öldürürsem siyasette silahsız varlığını sürdürme imkanını kavuşurum düşüncesiyle şiddeti tırmandırıyor" diye konuştu.

BU FİLMİ DAHA ÖNCE GÖRDÜK

STEA Analisti Prof. Dr. Hüseyin Yayman da terör olaylarının artışındaki zamanlamaya dikkat çekerek, PKK'nın demokratik açılımla ilgili adımların hızlandığı zamanlarda süratle eylemlere başladığına vurgu yaptı. Benzer bir durumun 1990'lı yıllarda da yaşandığını belirten Yayman, "1991 yılında DYP-SHP koalisyonu kurulduğunda koalisyon protokolünde Kürtçe eğitim Kürtçe TV kurulması gibi o yıllara göre radikal söylemler yer aldı. Demirel'in Diyarbakır'da ‘Kürt realitesini tanıyorum’ ifadesine rağmen 3 ay sonra Mart 92'de örgüt Türkiye'nin en kanlı Nevruz eylemlerini yaptı" dedi.

SİYASAL KARŞILIĞI YOK

PKK'nın Türkiye'yi 90'lı yıllara döndürmek istediğini kaydeden Yayman, böyle bir hedefin ne toplumsal bir karşılığının ne de siyasal bir karşılığının bulunmadığını söyledi. Yayman, "Geçen süreç içerisinde bölge halkı sağlanan huzur ortamından geri adım atmak istemiyor. 90’lı yıllarda yaşanan terör bölgeyi 20 yıl geri götürdü" diye konuştu.

PKK aslında ne hedefliyor?

Doğu Ergil’e göre terör örgütü, silah bıraktıktan sonra dahi Kürt siyasetinde egemen olmak istiyor.

bugün



Bu haber 1,322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,145 µs