En Sıcak Konular

Nem oranı düştü, yatkililer orman yangınlarına karşı uyarıyor

16 Haziran 2010 19:14 tsi
Manavgat Kaymakamlığı, hava sıcaklığının artması ve nem oranının düşmesiyle birlikte olası orman yangınlarına karşı vatandaşları uyardı.

Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, havaların ısınması ve nem oranın düşmesiyle birlikte orman yangınalarına karşı her bireyin duyarlı olması gerektiğini söyledi. Nem oranının düşmesiyle birlikte orman yangını risklerinin yükseldiğine dikkat çeken Hacı İbrahim Türkoğlu, vatandaşların orman içi ve mücavir alanlarda gerekçesi ne olursa olsun ateş yakılmayacağını belirtti. Türkoğlu, "Orman içi ve mücavir alanlarında gerekçesi ne olursa olsun ateş yakılmayacak. Ateş ve benzeri yanıcı maddelerle girilmeyecek. Vatandaşlarımızın orman güzergahlarında araçlarla geçişlerde yanmakta olan sigara atmamaya özen göstereceklerine inanıyorum. Bunun yanı sıra ormanlık alanlara kırık ve kullanılmış meyve suyu şişeleri atılmasın. Atılan şişeler mercek görevi gördüğü için orman yangınları çıkarıyor. " diye konuştu. Türkoğlu, orman içi ve mücavir alanlarda cip, motosiklet, quad ve ATV benzeri araçlarla düzenlenen safari turlarının can ve mal güvenliği bakılından Manavgat Kaymakamlığı tarafından belirlenen parkur alanlarında yapılacağı ifade etti.


ANIZ HEM TOPRAKTAKİ CANLILARI YAKIYOR HEM ORMANLARI

Taşağıl Orman İşletme Müdürü Zeki Tuncer de, poyrazlı havanın orman yangınları için büyük risk oluşturduğunu belirtti. Bir ormancı için havanın nem oranının düşmesinin 'olası yangına karşı duyarlı ol' demek olduğunun belirten Zeki Tuncer, havaların ısınmasıyla birlikte orman yangınları riskine karşı toplumsal duyarlılık gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Tuncer, "Orman yangınlarında en riskli aya giriyoruz. Nem oranının düşmesi orman çalışanları için teyakkuzda bekleme demektir. Halkımızda orman bölgelerde geçerken ateşli ve yanıcı maddeleri kullanmamalı. Özellikle araçla geçenler içtikteleri sigaranın sönmemiş izmartini gelişi güzel ormanlık alana atmasın. Alkollü ve meyve suyu şişe atıklarıda güneşli havada mercek görevi gördüğü için orman yangınları için risk oluşturuyor. Çiftçilerimizin hasan sonrası anız yakmasın. Orman yangınlarının yüzde 95 insan eliyle meydana geliyor. Çiftçi anızılı yakarken hem verimli toprağı öldürüyor, hemde yangının kontrülünü sağlayamadığı için binlerce hektar ormanlık alanın yanmasına neden oluyor. " diye konuştu.


CAMİLERDE BİLGİLENDİRME YAPILACAK

Manavgat Müftüsü Halil Taş ise, havaların ısınması ve nem oranının düşmesiyle birlikte din görevlilerinin camilerde orman yangınlarına karşı bilgilendirme yapacağını belirtti. Müftü Halil Taş, cuma vaazlarıyla halkı anız yakmama ve olası orman yangınlarına karşı duyarlı olması hususunda duyarlı hale getireceklerini kaydetti.

Manavgat'ta 3 yıl önce meydana gelen Bucakşıhlar köyünde 537, Burmahan'da 400 ve 2 yıl önce Taşağıl Karabük köyünde çıkan orman yangınında 16 bin hektar verimli orman yanarak kül olmuştu.

Manavgat Orman İşletme Müdürü Ali Bahşi, geçen yıl 8 küçük orman yangına karşı 10 hektarlık ormanlık alanın yandığını söyledi.

cihan



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,840 µs