iyibilgi röportaj" /> iyibilgi röportaj"/>

En Sıcak Konular

Petrolün Çernobili neyin habercisi?

16 Haziran 2010 15:54 tsi
Petrolün Çernobili neyin habercisi? Dünyanın bir ucunda yaşanan çevre felaketi domino etkisi yaratabilir! Peki hangi taşlar düşecek? iyibilgi röportaj

20 Nisan 2010 tarihinde BP'ye ait bir petrol platformunun Meksika Körfezi'nde yanması ve üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen okyanusa akan tonlarca ham petrolün bir türlü kontrol altına alınamayışı  hakkında çeşitli spekülasyonlar var. Kimileri bu olayın kaza olmadığını, tüm dünyayı etkileyecek bir değişimi tetiklemek için yapıldığını söylüyor. Kimileri ise kaza olsun ya da olmasın, bu  olaydan sonra petro-kimya endüstrisine dayalı modern ekonominin çok önemli bir değişim geçirmesi gerektiğini düşünüyor. İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi iktisat ve finans uzmanı Dr. Cemil Ertem'e, ABD'yi sarsan çevre felaketini sorduk.

Meksika Körfezi'nde yaşanan çevre felaketi, sizce nasıl bir değişimin habercisidir? 

Bu gerçekten çok büyük bir felaket. ABD Başkanı Obama, çevreye verilen zararın telafi edilmesini istiyor. Ancak BP'nin tek başına telafi edebilmesi artık mümkün gözükmüyor. Bu yüzden BP'ye ne ceza verilirse verilsin, çok uzun yıllar boyunca doğanın o bölgede dengesini bulması imkansız. Bu açıdan fosil yakıtlara alternatif çareler bulunmak zorunda. Zaten BP dahil büyük petrol şirketleri tüm dünyada alternatif enerji yatırımları yapıyorlar. Güneş enerjisi konusunda çok önemli yatırımları var.

Petro-kimyaya dayalı sanayiler hem insan sağlığını hem de çevreyi tehdit ettiği için çağdışı hale geliyor. Dünya küreselleşme ile birlikte topyekün yeni bir bilince gidiyor. Bu olumlu bir gelişme. Önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte, doğal ürünlerin, sentetik ürünlerin yerine geçeceğini ve bu sanayilerin kaybolacağını söyleyebiliriz.

Siyasi açıdan bakarsak, Obama'nın kararı kimleri rahatsız eder, petrol lobisi dışında?

Obama bu değişime karşı oluşacak muhalefeti göze alarak iktidara gelmiş bir lider. George W. Bush ne kadar petro-kimya ve askeri sanayiye dayanarak saldırgan ve militarist politikalar izlediyse, Obama da bunların tam aksi bir vizyonu temsil ediyor. Dolayısıyla Obama'yı iktidara getiren güçlerin vizyonundaki ekonomi sisteminin galebe çaldığını, öne çıkacağını görüyoruz.

'Petrol'ün Çernobili' diye nitelendirilen bu kaza yüzünden, planlanan alternatif enerjiye geçiş tarihi, erkene alınabilir mi?

Evet, olabilir. Öteki taraftan dünyadaki petrol rezervleri daha 40-50 yıl insanlığa yetebilecek gibi gözüküyor. Bu mücadele bir süre daha devam edebilir. Ancak eski teknolojiye dayalı sanayiler ve onun parçası olan endüstri toplumu, yerlerini bilgi toplumuna bırakacak. Bu kaçınılmaz. Onların lobileri de ister istemez güç kaybedecek. Demin de söylediğim gibi büyük petrol şirketleri bile artık petrol yerine, yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyorlar.

BP, Meksika Körfezi'ndeki platformlarını sökecek ve yenisini bir daha kurmayacak. Değişim için onlar 100-150 yıl sonrasını düşünüyorlardı. Fakat o kadar geç olmadan, 40-50 yıl içersinde, bu şirketlerin lokomotifi yeni enerji olacak. Bu kaza değişimi hızlandıracak.

Ya BP bu kazanın getirdiği maliyeti kaldıramayıp, yeni bir şirket olarak yoluna devam edecek. Ya da bu kazadan aldığı dersle tüm gücünü yeni enerjiye yönlendirmeye çalışacak.

Son olarak Obama iktidarı yeni ekonomiye önem veriyor, onun öncü sektörlerini ön plana çıkartacak çalışmalar, onun döneminde ivme alabilir.



Bu haber 5,049 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,922 µs