En Sıcak Konular

Bakan Çağlayan İsrail'e sert çıktı

16 Haziran 2010 15:48 tsi
Bakan Çağlayan İsrail'e sert çıktı İsrail ile ilişkiler Mavi Marmara bskınından sonra iyice gerildi.. Türk firmalarına boykot haberi Bakan Çağlayan'ı kızdırdı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İsrail’de Türk mallarına boykot haberlerine ilişkin, "Herhangi bir şekilde mallarımızın boykot edilmesine asla izin vermeyeceğimizi ve bu konuya buna en ufak şekilde göz yummayacağımızı çok net bir şekilde ifade etmek istiyorum" dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İsrail’de Yılmazlar İnşaat’ın hesaplarına tedbir konulmasının, firmanın bahsettiği gibi yaşanan en son olaydan sonra gündeme getirildiyse buna Türkiye’nin tepkisinin çok sert olacağını bildirdi.

Çağlayan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle gerçekleştirilen "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010" kapsamında gerçekleştirilen ikili görüşmeleri ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BİLGİ İSTEDİK

İsrail ile ilgili soru üzerine Çağlayan, İsrail’in programa katılmama nedenini bilmediğini belirterek, şöyle konuştu: "Ben sabah İsrail Büyükelçisi ile görüştüm. Sanayi ve Ticaret Bakanını telefonla arattırdım. Kendisi bana dönerse görüşeceğiz. Bazı Türk mallarına İsrail’de boykot uygulandığı şeklinde haberler var. Bu işin etki tepkiye dönüşmemesi lazım. Siyasi ilişkiler ayrıdır, ticari ilişkiler ayrıdır. Herhangi bir şekilde mallarımızın boykot edilmesine asla izin vermeyeceğimizi ve bu konuya buna en ufak şekilde göz yummayacağımızı çok net şekilde ifade etmek istiyorum. Biz İsrailli bakandan, ilgililerden bilgi istedik."

Bakan Çağlayan, İsrail’de bir Türk firmasının banka hesaplarına ihtiyati tedbir konulduğuyla ilgili haber de bulunduğuna işaret ederek, firmanın kendisiyle görüştüklerini, İsrailli bakandan ve büyükelçiden bu konuda da bilgi istediklerini söyledi.

Firmanın hesaplarına neden el konulduğu ve hangi günden itibaren bunun başladığı, böyle bir döneme denk gelip gelmediğinin soruşturmasını başlattıklarını ifade eden Çağlayan, İsrailli yetkililerden bunun haberlerini beklediklerini belirtti.

"AKTARILACAK BİLGİLERDEN SONRA GÖRÜŞLERİMİZİ NETLEŞTİRECEĞİZ"

İsrailli yetkililerin kendilerini mutlaka bilgilendireceklerini dile getiren Çağlayan, "Eğer bu, gerçekten firmanın bahsettiği gibi yaşanan en son olaydan sonra, o hunharca olaydan sonra gündeme getirilen bir konuysa, tabii ki Türkiye’nin tepkisi fazlasıyla olur, Türkiye’nin tepkisi buna çok sert olur. Bunu da herkesin, İsrail’in çok iyi bildiğini ümit ediyorum. Ama öncelikle firmayla, büyükelçiyle görüştüm. Bakan ile görüşmek için de bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, konuyla ilgili olarak ilgili müsteşar ve ticaret müşavirinin de çalışma yaptığının altını çizerek, onların ve İsrailli bakanın kendilerine aktaracağı bilgilerden sonra konuyla ilgili görüşlerini netleştireceklerini kaydetti.

Hiçbir Türk firmasının, Türk ticaret adamının en ufak şekilde, haksız bir şekilde sıkıntıyla karşı karşıya kalmasına asla müsaade etmeyeceklerine ve buna izin vermeyeceklerine dikkati çeken Çağlayan, "Bunun yolları, yöntemleri bellidir. Bu çerçevede ben konunun aklı selim içinde çözülebileceği kanaatindeyim" dedi.

"KAYAN ONLARIN EKSENİ"

Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral ile ziyaret ettiği ikili görüşmelerde Türk ve yabancı firmalardan toplam 4 bin 500 kişinin biraraya gelmesinin söz konusu olduğunu hatırlatarak, "Burası miting alanı gibi... Bu, Guinesss Rekorlar Kitabı’na geçebilecek bir başarıdır" diye konuştu.

İkili görüşme gerçekleştirenlerin birçoğunun Türkçe konuşabildiğine değinen Çağlayan, bunun TUSKON’un çabaları, orada kurulan Türk okulları ve Türkçe eğitimin önemli göstergesi olduğunu vurguladı.

Son zamanlarda Türkiye’nin ekseninin kayıp kaymadığıyla ilgili tartışmalar olduğuna da işaret eden Çağlayan, "Türkiye’nin elini uluslararası arenada zayıflatmaya çalışanlar gidip ekseni başka yerde aramasınlar. Kayan onların ekseni... Türkiye’nin ekseni tüm dünyadır" dedi.



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,199 µs