En Sıcak Konular

AB teslim olursa Davutoğlu’nu kim tutar?

16 Haziran 2010 14:53 tsi
AB teslim olursa Davutoğlu’nu kim tutar? Türkiye’nin AB politikaları uzun süredir ‘en azından’ yavaş. Çok yavaş. Ama diğer yönler ateş gibi. Buna mukabil Ankara, hedefin AB olduğunu ağzından düşürmüyor. Şimdi AB'den 'je(s)t plan' sinyalleri geliyor! Peki AB 'teslim' olursa

Davutoğlu’nun dümeninde oturduğu Türk dış politikası, eleştirilse de sevilse de bazı gerçekleri mevcut. Örneğin AB ile ilişkiler belli bir ritmde gitmiyor. Yavaş. Herkes de yavaş olduğunu biliyor. Eksen tartışmalarının kaynaklandığı menbâlardan biri bu zaten.

Fakat diğer taraflar ateş parçası. Türkiye yükseliyor, yükseldikçe AB şaşırıyor, üzerine kendi “ağır” sorunları biniyor, temeli ekonomi olan sistemi sallanıyor, ABD Savunma Bakanı, “Türkiye’nin uzaklaşmasında suç sizin” diyor, ve tam da bugün “Avrupa’nın Türkiye’ye sıkı bir jest yapacağı” bilgisi ortaya çıkıyor.

Bunun bir ucunda Ankara’nın önem verdiği müzakere başlıkları, bir ucunda vize kolaylıkları zikrediliyor. Kısaca Türkiye’nin adım adım ilerlemesine hız, yüksek hız vaadediyor.

Tabii bu bilgi ve içindekiler resmen teyit edilmiş değil. İçinden de ne çıkar bilinmez. Avrupa bu. Fakat görünen o ki AB Türkiye’ye farklı bir gözle bakmak gereğini hissediyor, daha doğrusu mecbur kalıyor.

Peki Türkiye hala aynı arzuya sahip mi? Hükümet, “Biz 'Ankara kriterleri' ile iyiyiz, zahmet etmeyin” açıklaması yapar mı bilinmez. Kaldı ki Türk kamuoyu da AB’den soğuyalı hayli oluyor.

Fakat bunların ötesinde Türkiye’yi çok uzun süre oyalayan AB’ye girmenin "bir hızlı yolu olarak da düşünülen günümüz Türk dış politikası", yani bir mânada "Davutoğlu planı" tutmuş olacak.

Böylece yıldızı zaten parlayan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’yi AB’ye sokan Dışişleri Bakanı ve siyasi planlayıcı olarak bambaşka bir konuma gelecek.

Başbakan Erdoğan’ın şu sıralar eleştiri alan, “AB yolundaki başarıları AKP hanesine yazıyor, son 60 yılı görmezden geliyor” eleştirileri eşliğinde ve Kanal 24’ün yönetmeni Akif Beki ve Hürriyet yazarı Eyüp Can’ın paralel ve eş zamanlı eleştirileri böylece ayrı bir denkleme oturabilir.

Bütün iş, AB böyle bir "je(s)t plan" açıklarsa, maddelerinin hangi siyasi bakışa uygun düşeceğinde!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,253 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,048 µs