En Sıcak Konular

Einstein: İsrail’deki Siyonizmi desteklemeyin

16 Haziran 2010 12:30 tsi
Einstein: İsrail’deki Siyonizmi desteklemeyin
Eistein The New York Times gönderdiği mektupta; "ilgili tüm şahısları ve mercileri faşizmin bu en son tezahürünü olan Siyonizmi desteklememeye davet etmekteyiz" denildi.

Aralarında dünyaca ünlü Fizikçi Alber Einstein'in de bulunduğu birçok Yahudi bilim adamı ve düşünür, İsrail’deki Siyonist Faşizme dikkat çeken bir mektup yayımladı. İsrail Devlet Başkanı Menachem Begin’in ziyaretini protesto eden bu mektup 1948’de The New York Times'a gönderildi. İşte, Timeturk.com ziyaretçileri için tercüme ettiğimiz o makale;

Editöre mektuplar
The New York Times
4 Aralık 1948

The New York Times’ın Editörlerine

Zamanımızın en rahatsız edici siyasi olgularından biri yeni kurulmuş İsrail devletinde “Özgürlük Partisi”nin (Tnuat Haherut) ortaya çıkışıdır. Bu siyasi parti örgütlenişi, yöntemleri, siyaset felsefesi ve sosyal çağrısı açısından Nazilere ve Faşist partilere büyük bir yakınlık göstermektedir. Filistin’deki eski sağ kanat, terörist ve şovenist örgüt olan Irgun Zvai’nin içinden çıkmış bir partidir bu.

Bu partinin lideri Menachem Begin’in ABD’ye yaptığı son ziyaret hiç kuşkusuz yaklaşan İsrail seçimlerinde Amerika’nın bu partiye destek verdiği izlemini uyandırmak ve ABD’deki Siyonist muhafazakâr unsurlarla siyasi bağları sağlamlaştırmak gayesiyle düzenlenmiştir. Ulusal çapta üne sahip bazı Amerikalılar bu ziyareti hoş karşılamışlardır. Dünyanın neresinde olursa olsun faşizme karşı çıkan bu şahısların Begin’in siyasi geçmişi ve yaklaşımları hakkında doğru bilgilere sahip oldukları halde onun temsil ettiği harekete destek çıkmaları anlaşılır gibi değildir.

Finansal destekler, Begin yanlısı halk gösterileri ve Amerika’nın büyük bir kesiminin İsrail’deki Faşist unsurları desteklediğine dair bir izlenimin Filistin’de yaratılması yoluyla tamiri imkânsız bir hasara yol açılmadan önce, Amerikan halkının Begin’in ve hareketinin geçmişi ve amaçları hakkında bilgilendirilmesi elzemdir. Begin’in partisinin halka yönelik beyanları hiçbir surette söz konusu partinin gerçek yapısını yansıtmamaktadır. Bugün onlar özgürlükten, demokrasiden ve antiemperyalizmden söz ederken, daha düne kadar Faşist devlet doktrinini apaçık vaaz ediyorlardı. Terörist parti esasında eylemleriyle gerçek karakterini ortaya sermektedir; onun geçmişte yaptıklarına bakarak gelecekte neler yapabileceğini tahmin edebiliriz.

Bir Arap Köyüne Saldırı

Bunun şok edici bir örneği Deir Yassin adındaki Arap köyünde yaptıklarıdır. Anayollardan uzakta ve Yahudi topraklarıyla kuşatılmış olan bu köy savaşa hiç katılmadı ve hatta bu köyü üsleri olarak kullanmak isteyen Arap gruplarını geri püskürttü. 9 Nisan’da (THE NEW YORK TIMES) terörist gruplar savaşmak için hiçbir askeri amaç gütmeyen bu barışsever köye saldırıp yerleşimcilerin çoğunu katlettiler: 240 erkek, kadın ve çocuk. Bir kısım yerleşimciyi de canlı tutup Kudüs sokaklarında esir diye teşhir ettiler. Yahudi toplumu bu olay karşısında dehşete düştü ve Yahudi Ajansı, Ürdün Kralı Abdullah’a özür beyanında bulunan bir telgraf gönderdi. Fakat teröristler yaptıklarından utanmak bir yana dursun, bu katliamdan gurur duydular ve geniş çaplı reklâmını yapıp ülkede bulunan tüm yabancı muhabirleri Deir Yassin’de yığılmış cesetleri ve genel yıkımı görmeye davet ettiler. Deir Yassin olayı Özgürlük Partisi’nin karakterini ve eylemleri için bir örnek teşkil etmektedir.

Yahudi toplumu içinde ultramilliyetçiliği, dinsel mistisizm ve ırk üstünlüğüyle harmanlamayı vaaz ettiler. Diğer Faşist partiler gibi grevleri kırmaya ve bağımsız sendikaları yıkmaya çalıştılar. Onların yerine İtalyan Faşist modelini örnek alan birleşik sendikalar kurmayı önerdiler. Geçen yıllarda arasıra patlak veren Britanya karşıtı şiddet gösterileri sırasında IZL ve Stern grupları Filistin Yahudi toplumu içinde bir terör dalgası estirdiler. Onların aleyhinde konuşan öğretmenler fena halde dövüldü ve çocuklarının onlara katılmasına izin vermeyen yetişkinler vuruldu. Gangster yöntemleri, dövmeler, cam kırmalar ve büyük çaplı soygunlarla teröristler halka gözdağı verip büyük miktarda haraç topladılar.

Özgürlük Partisi’nin mensupları Filistin’deki yapıcı atılımlarda yer almadılar. Toprakları ıslah etmediler, yerleşim yerleri kurmadılar, sadece Yahudi savunma eylemlerine gölge düşürdüler. Oldukça reklâmı yapılan göçmenlik girişimleri çok küçük çaplıydı ve esasen Faşist hemşerilerinin çıkarına hizmet ediyordu.

Görünen Çelişkiler

Begin ve partisinin şimdilerde öne sürdükleri cesur savlar ile Filistin’de geçmişte yaptıkları şeyler arasındaki çelişkiler söz konusu partinin hiç de sıradan bir parti olmadığı izlenimini vermektedir. Hiç istisnasız Yahudilere, Araplara ve Britanyalılara karşı terörizmi ve hileli beyanatları araç olarak kullanan ve “Lider Devlet”i şiar edinen Faşist bir partinin tartışmasız vasfıdır bu çelişkiler.

Bu düşünceler ışığında Begin ve hareketi hakkındaki hakikati bü ülkeye bildirmek şarttır. En trajik olanı da Amerikan Siyonizminin en tepedeki isimlerinin Begin’in çabalarına karşı bir kampanya yürütmeyi reddetmeleri, hatta Begin’i desteklemenin İsrail’e vereceği zararları kendi kesimlerine ifşa etmemeleridir.

Bu nedenle aşağıda ismi geçen kişiler Begin ve partisiyle ilgili bazı yalın gerçekleri halka sunma sorumluluğunu üstlenip, ilgili tüm şahısları ve mercileri faşizmin bu en son tezahürünü desteklememeye davet etmektedirler.

ISIDORE ABRAMOWITZ
HANNAH ARENDT
ABRAHAM BRICK
RABBI JESSURUN CARDOZO
ALBERT EINSTEIN
HERMAN EISEN, M.D.
HAYIM FINEMAN
M. GALLEN, M.D.
H.H. HARRIS
ZELIG S. HARRIS
SIDNEY HOOK
FRED KARUSH
BRURIA KAUFMAN
IRMA L. LINDHEIM
NACHMAN MAISEL
SEYMOUR MELMAN
MYER D. MENDELSON
M.D., HARRY M. OSLINSKY
SAMUEL PITLICK
FRITZ ROHRLICH
LOUIS P. ROCKER
RUTH SAGIS
ITZHAK SANKOWSKY
I.J. SHOENBERG
SAMUEL SHUMAN
M. SINGER
IRMA WOLFE
STEFAN WOLF.

New York, 2 Aralık, 1948

timetürk



Bu haber 1,113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,398 µs