En Sıcak Konular

Dolar gerilemeye devam edecek

16 Haziran 2010 11:01 tsi
Küresel piyasalardaki olumlu hava ve ABD S&P 500 endeksinin 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıkmasıyla kur ve faiz güne düşüşle başladı.

Bankacılar küresel borsalar ve paritedeki seyrin dolar/TL'de belirleyici olmayı sürdürmesini, PPK kararını bekleyen bono piyasasında ise düşüş eğilimli yatay seyir bekliyorlar.

ABD borsaları yatırımcıların devam eden alımlarıyla yükseldi. S&P 500 endeksinin bu yıl için artıya dönmesi ve bir aydır ilk kez 200 gün ortalamasının üzerine çıkması, son dönemdeki aşağı yönlü eğilimin sona yaklaşmış olabileceğini gösterdi.

Euro Asya'daki yatırımcıların yükselişle ilgili tereddütleriyle dolar karşısında bulunduğu iki haftanın en yüksek seviyesinde yatay seyir izliyor. İşlemcilerin euronun kazanımlarını daha da artırmasına olanak gördüklerini söylemelerine rağmen, Avrupa'nın tek para birimi 1.2350'deki direnç seviyesi öncesinde durakladı. Çin ve Hong Kong'da piyasanın tatilde olması ise Asya'daki işlemlerin durgun olmasına neden oluyor.

Geçen hafta 1.19 seviyesinin altını test eden ve haftaya 1.22 seviyesinin hafif altında başlayan euro dolar paritesi TSİ 0821'de 1.2325 seviyesindeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu, bugün Mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi verilerini açıklayacak. Dış piyasalarda ise bugün TSİ 1200'da Mayıs ayı Euro bölgesi enflasyon verileri, ABD'de TSİ 1530'da Mayıs ayı inşaat ruhsatları, yeni konut inşaatları, ÜFE ve çekirdek ÜFE, TSİ 1615'te ise yine Mayıs ayı sanayi üretimi verileri açıklanacak.

Açıklanan bütçe rakamlarının ardından Türkiye ekonomisinin göreceli olarak daha iyi durumda olduğuna ilişkin inanışın daha da pekişebileceğini belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, bunun TL ve TL cinsi yatırım araçlarının göreceli olarak daha güçlü seyredeceğine işaret ettiğini dikkat çekerek, "Küresel mali piyasaların yönüne ilişkin olarak temkinli ifadelere rağmen Türk mali piyasalarına yönelik olarak daha rahat yorumda bulunabiliyoruz. Euro/dolar paritesi teknik olarak 1.2450'ye varan bir yükseliş gösterebileceğinden dolayı dolar/TL kurunda düşüş de devam edebilir" dedi ve ekledi:

"Teknik olarak baktığımızda dolar/TL kurunda Nisan ayında başlayan yükseliş trendi ivme kaybetmiş ve aşağı yönde kırılmış durumda. Bu bağlamda ilk etapta 1.5650, sonrasında ise 1.5530 seviyeleri hedef sahasında bulunuyor. Faiz cephesinde hafif çaplı düşüşün süreceğini ancak gösterge bileşik faizin yüzde 8.8'li rakamlardaki dengelenmesini devam ettireceğini düşünüyoruz. "

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.5660/1.5690 seviyesinde olan en iyi dolar alış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde Yunanistan endişelerinin de etkisiyle 1.5740/1.5780 seviyesindeydi. Dolar/TL dün 1.5650 seviyesini test etmiş paritedeki yükselişe rağmen dolar/TL'de bu seviyeden gelen kurumsal alımlarla daha fazla düşememişti. Analistler dolar/TL'de 1.5650 seviyesinin aşağıda bir direnç oluşturduğunu belirtiyorlar.

Tahvil/bono piyasasında ise dün spot kapanışta yüzde 8.87, valörlüde yüzde 8.90 seviyesinde olan 25 Ocak 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.92/8.87 seviyesindeydi.

Bankacılar bugün takip edilecek Mayıs ayı tüketici güven endeksinin yanı sıra, haftanın en önemli verisinin ise Merkez Bankası Haziran ayı faiz kararı olacağını bu hafta başından beri söylüyorlar.

Bono işlemcileri son açıklanan enflasyon verileri öncesi TCMB açıklamalarının bankanın kredibilitesini oldukça artırdığını, Perşembe günü açıklanacak verilerde faiz kararından ziyade enflasyon ve büyüme ile ilgili görüşlerin yakından izleneceğini belirtiyorlar.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 17 Haziran'da yüzde 7 olarak belirlediği politika faizini Haziran'da da bu seviyede bırakması öngörülürken, Mayıs enflasyon verisi sonrası ilk kez 2010 yılında TCMB'nin politika faizlerinde artış yapmayacağı beklentisi ankete girdi. Reuters'ın 17 ekonomistin katılımıyla hazırladığı ankete göre, Haziran ayında tüm katılımcılar politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor.

sabah



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,644 µs