En Sıcak Konular

IMF olmadan hani batıyorduk?

16 Haziran 2010 09:37 tsi
IMF olmadan hani batıyorduk? 'IMF'siz batar' dedikleri Türkiye ekonomisi ne durumda?

Devlet rantlarıyla geçinmeye alışmış "kriz lobisi", uluslararası krizden kendisine fırsat yaratmaya çalıştı ve Türkiye'nin IMF olmadan batacağını ileri sürdü.

Lobi, IMF'den 35 milyar dolar borç para alınıp kendilerine verilmesini istedi. Aksi takdirde iş dünyasının dış borçlarını ödeyemeyeceğini duyurdu.

Bütün bu isteklerin geçmişte kalan bir alışkınlık olduğunu gören AK Parti Hükümeti ise kriz lobisine teslim olmadı. Hükümet, IMF'den 35 milyar dolar borç alıp lobiye vermeyince, bunlar 'ödeyemeyiz' dedikleri dış borçlarını paşa paşa ödediler ve hala da ödemeye devam ediyorlar.

Peki kriz lobisinin istediği gibi IMF ile anlaşıp 35 milyar dolar alsaydık ne olurdu? Devletin borç yükü 35 milyar dolar artardı. Alınan borç nedeniyle zaten aşırı değerli olan Türk parası daha da değerlenirdi. Dolayısıyla dünyada rekabet gücümüz iyice azalırdı. Ayrıca kriz lobisi halkın sırtına bir borç daha yüklemiş olurdu. Çünkü hatırlayın, daha önce alınan IMF kredileri hep dar gelirli kesimlere dolaylı vergi olarak yansıdı.

Gelelim, 'IMF'siz batar' dedikleri Türkiye ekonomisindeki son gelişmelere...

Dün, mart ayı, işsizlik rakamları açıklandı. İşgücüne katılma oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.7 puan arttığı halde işsizlik oranı yüzde 15.8'den yüzde 13.7'ye geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 593 bin yeni istihdam yaratıldı.

Halbuki Türkiye ekonomisinin dinamiklerine güvenmeyen bazı iktisatçılar, 'IMF olmazsa, işsizlik yüzde 18-19'u bulur' diyerek herkesi korkutmuşlardı. Söyledikleri gerçekleşmedi. Bu öngörünün sahipleri şimdi ortalarda pek görünmüyorlar. Dolayısıyla, "IMF'siz Türkiye ekonomisi daha iyi yönetiliyor" gerçeğini dile getirmek zorunda kalmıyorlar.

Türkiye IMF ile anlaşmasını yenilemedi ama aynı dönemde IMF'le anlaşma imzalayan ülkeler oldu. Peki bunların ekonomileri nasıl gelişti?

IMF ile stand-by anlaşması yapan Macaristan zora girdi. 2010'da yüzde 0.2 küçülecek. Diğerlerinin durumu da iyi değil. IMF ile anlaşma yapan Ukrayna, Romanya, İzlanda, Gürcistan hatta Polonya büyümekte zorlanıyor. IMF ile esnek kredi anlaşması yapan, Avrupa Birliği'nden yoğun yardım alan Polonya'nın genç işsiz sayısı Türkiye'den fazla bulunuyor.

Anlayacağınız Hükümet, IMF, anlaşmasını yenilemeyerek bütçe üzerindeki 'IMF vesayetini' kaldırdı. Sıra, anayasa değişiklik paketinin referanduma sunulmasıyla, siyaset üzerindeki 'yargı ve askeri vesayetin' kaldırılmasına geldi. Tabii halk adına karar veren yargı, halkı engellemezse.

Süleyman Yaşar / Sabah



Bu haber 1,298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,551 µs