darbe uyarısı | " /> darbe uyarısı | "/>

En Sıcak Konular

Yunanistan, Portekiz ve İspanya'ya darbe uyarısı

16 Haziran 2010 08:28 tsi
Yunanistan, Portekiz ve İspanya'ya darbe uyarısı Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Avrupa Sendikalar Konfederasyonu temsilcilerine, Yunanistan, İspanya ve Portekiz’de askeri darbe tehlikesi bulunduğunu söylediği ortaya çıktı.

 Barroso, sendika liderlerine yönelik hazırladığı bir sunumunda, “Önlem alınmazsa bu 3 ülkenin demokrasileri çökebilir” dedi.

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun geçen hafta cuma günü kriz nedeni ile alınan önlemler sonrasında düzenlenen genel grevler nedeni ile sık sık gündeme gelen Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri John Monks ve sendika temsilcileri ile yaptığı görüşme sırasında, Yunanistan, İspanya ve Portekiz’de borç krizlerine acil çözüm bulamadıkları takdirde bu ülke demokrasilerinin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

Kıyamet senaryosu
Barroso, “Borç batağına saplanan bu 3 ülke, kamu harcamalarını karşılayamaz hale gellmeleri durumunda askeri darbelere kurban gidebilir” dedi.

Barosso, sendika liderlerine yönelik gerçekleştirdiği ve ‘Avrupa için kıyamet seneryosu’ çizdiği sunumunda şunları söyledi: “Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkeler kemer sıkma önlemlerini iyi uygulamaz ve ekonomik kriz sürerse, bu ülkelerde bildiğimiz anlamda demokrasi biter. Diktatörlükler geri döner.”

Şok edici açıklama

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, Barroso’nun uyarısı, Komisyon’un İspanya için milyarlarca dolarlık bir kurtarma planı üzerinde çalıştığı sırada geldi. Komisyon daha önce de Yunanistan için 110 milyar Euro’luk ve daha sonra da tüm AB ülkelerini kapsayan 850 milyar Euro’luk bir kurtarma planı hazırlamıştı. Aynı zamanda Portekiz’in eski Başbakanı olan Jose Manuel Barroso’nun, söz konusu uyarısını Monks, “Şok edici bir açıklama” olarak değerlendirdi.

İlk kez açıkça söylendi

Barroso ile Yunanistan, İspanya ve Portekiz’in durumunu görüştüklerini belirten Monks, “Bu üç ülkenin gerekli kemer sıkma önlemlerini yerine getirmedikleri takdirde, bildiğimiz demokrasi olmaktan çıkacaklarını, dolayısıyla başka şansları olmadığını söyledi” dedi. Monks, “Barroso’nun bu üç ülkenin geleceği hakkındaki düşüncelerini aktarırken Brüksel’de yüksek seviyedeki düşünceleri de aktarıyordu” yorumunu yaparken, Daily Mail gazetesi de bu üç ülkedeki darbe tehdidinin ilk kez bu kadar üst düzeyde dile getirildiğine dikkat çekti.

Barosso çok endişeliydi

AVRUPA Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri John Monks, Jose Manuel Barroso’nun AB’nin geleceği ile ilgili son derece endişeli olduğunu gözlediğini belirterek, şunları anlattı: “Barosso görüşmemiz sırasında ‘Borçlu ülkelerle ilgili mesajı açıktı, eğer bu ülkeler aldıkları önlemleri olması gerektiği şekilde yerine getiremezlerse bu ülkeler bizim bildiğimiz demokrasi anlayışı kapsamında sanal olarak yok olurlar. Başka seçenekleri yok, bu budur’ dedi. Çok çok endişeli idi.” 

3 ülkede de 70’lere kadar darbe yaşandı

Avrupa’da şu anda borç sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alan Yunanistan, Portekiz ve İspanya’nın darbe geçmişleri bulunuyor.

Daha önce sık sık askeri darbelerle karşı karşıya kalan Yunanistan, İspanya ve Portekiz 1970’li yıllarda demokrasiye geçmişlerdi.

Yunanistan’da 1967 darbesiyle iktidarı ele geçiren Yorgo Papadopulos cuntası, 1973’te Tuğgeneral Dimitrios Ioannidis tarafından devrilmişti. Askeri cunta 1974 Kıbrıs harekatından sonra yerini sivil yönetime bırakmıştı.

İspanya’da General Francisco Franco’nun diktatörlüğü 1975 yılına kadar sürmüştü.

Portekiz’de ise Antçnio-de-Oliveira-Salazar rejimi 1968 yılına kadar kadar iktidarda kalmıştı.

hurriyet



Bu haber 919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,977 µs