En Sıcak Konular

Erdoğan'ı aralarına alacaklar mı?

16 Haziran 2010 08:22 tsi
Erdoğan'ı aralarına alacaklar mı? "Türkiye AB’ye üye olduğu gün, Almanya ile Fransa’nın başı çektiği karar mekanizmasına dahil olacak. Kararları, Merkel-Sarkozy ve Erdoğan alacak" Ali Babacan, Türkiye'li AB’yi anlattı.

'Merkel ve Sarkozy neyse Erdoğan da o olacak'

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, canlı gaste’ye konuk oldu.

İşsizlik, Avrupa’daki ekonomik kriz, Türkiye’nin AB yolculuğu ve eksen kayması konularında açıklamalarda bulunan Babacan, Almanya ve Fransa örnekleri ile Türkiye’nin AB’deki olası gücüne vurgu yaptı.

"Türkiye AB’ye girerse, Başbakan Erdoğan, Merkel ve Sarkozy gibi olacak" diyen Babacan şunları söyledi:

"İlişkilerde en büyük problem siyasi içerikli. Ekonomik ve teknik alanda müzakereler iyi gidiyor. Açılmayan pekçok faslın teknik yeterliliğini sağlamış durumdayız. Sarkozy’nin, Rumların ve Almanya’nın bloke ettiği fasıllar var.

33 FASILDAN 12'Sİ AÇILDI
Şu ana kadar 33 fasıldan 12’si açılmış durumda. Bir aksilik çıkmazsa, 13.sü de 30 Haziran’da açılacak. Kapatılan fasıl sayısı ise bir. Bu fasıl kapandıktan sonra, Kıbrıs sorunu diğer tüm fasıllarda engel teşkil etti. O sorun çözüldüğü takdirde, bu fasıllar da kapatılacak. Açmaya hazır olduğumuz fasıl sayısı ise 5-6 civarında. Sarkozy blokajı kaldırır, Kıbrıs sorunu da çözülürse, bunları hemen açarız.

"TÜRKİYE DİNAMO ROLÜ ÜSTLENECEK"
AB’nin Türkiye’nin üyeliği konusundaki tutumu dönem dönem değişiyor. Bir dönem ‘çok fakir, ekonomik yük mü olacak? tartışmaları yapılıyordu. Şu an ise böyle bir şey yok. Örneğin, üye ülkelerden Romanya ve Bulgaristan kişi başına milli gelirde bizden aşağı durumdalar. AB’nin genel ekonomik durumuna bakıldığında, Türkiye’nin AB’nin büyümesinde dinamo rolü üstleneceği görülür.

"ALMANYA VE FRANSA NE İSE..."
Bir başka neden de, kendinden korkma ve popülist liderler. AB’ye üye olduğumuz gün, Almanya ve Fransa neyse, biz de aynı olacağız; eşit ağırlıklı bir ülke olacağız. Yeni üyeler hiçbir zaman bu şartlarda girememişti. AB, Almanya-Fransa ekseninde büyüdü. Türkiye üye olduğu gün, Almanya ve Fransa neyse, Türkiye’nin de ağırlığı bu olacak. Yani o gün, bugünkü AB olmayacak.

İşte bu güç paylaşımı, Fransa ve Almanya için önemli bir kararı ifade ediyor. Merkel ile Sarkozy biraraya gelip karar alıyor (son alınan AB’ye ekonomi hükümeti kararı) ve diğer üyelere tebliğ ediyorlar. Biz üye olsak, o toplantıya bizi de çağıracaklar. Merkel, Sarkozy ve Başbakan Erdoğan kararları birlikte alacak. Buna tahammülleri olacak mı olmayacak mı bilmiyorum ama Türkiye AB’ye üye olmaz ise, gelecekte AB’nin dikkate alınmayan, sönen bir yağı olduğu görülecektir.

Geçmişte görünen şey, üye sayısında 6’dan 27’ye çıkışın AB’yi güçlü kılması oldu. Genişleme durduğu anda, AB’nin dünyadaki önemi kaybolacak..."

ntv



Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,803 µs