En Sıcak Konular

AİHM, Patrikhane'nin talebini kabul etti

15 Haziran 2010 18:12 tsi
AİHM, Patrikhane'nin talebini kabul etti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Fener Rum Patrikhanesi'nin Büyükada'daki Rum yetimhanesi hakkında açtığı davada kararını verdi. AİHM, yetimhanenin üç ay içinde patrikhaneye verilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, Ankara'yı 6 bin Euro manevi tazminat, 20 bin Euro da mahkeme masrafı ödemeye mahkum etti.

AİHM, 2008 yılında açıkladığı ilk kararında Osmanlı donemınde Patrikhane'ye ait olan yetimhaneye 1997 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce el konulmasının Avrupa İnsan Hakları Sözlesmesı'nin mülkiyet hakkıyla ilgili maddesine aykırı olduğuna hükmetmişti.

EGEMEN BAĞIŞ: "KARAR BEKLENİYORDU"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Büyükada'daki Rum yetimhanesinin Patrikhane'ye devredilmesi için süre vermesinin, beklenen bir karar olduğunu söyledi. İzmir'de "Avrupa Birliği'ne Katılım Müzakereleri: Bugün ve Yarın" konulu panele katılan Bakan Bağış, gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna, "Bu kararın çıkacağı belliydi. Sadece bugün yazılı hale gelmiş oldu. Yeni bir şey değil." dedi.

Başmüzakereci Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yetimhaneyi gezdiklerinde patrikle de bu konuyu konuştuklarını ifade ederek, "Burasının çevre enstitüsü olması konusunda, herkesin daha kabul edilebileceği bir formülde uzlaşılmış bulunuyor. Dünyada çevre konusunda araştırma yapan üst düzey araştırmacıların ve akademisyenlerin bulunacağı bir yapıya dönüştürülecek. Bina şu anda çok ciddi bir çöküntü halindedir. Yıllardır terk edilmiş durumda, elden geçmesi gerekiyor. O zaman dünyanın en görkemli binalarından biri olabilecek. Türkiye, dünyanın en önemli meselelerinden biri olan çevre konusunda büyük bir merkeze kavuşacak. Patrikhaneyle de yakın bir çalışma içindeyiz, buna sıcak bakıyorlar." cevabını verdi.



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,556 µs