En Sıcak Konular

ABD'den Danimarka'ya Roj TV baskısı

15 Haziran 2010 16:40 tsi
Danimarka’ya Roj Tv’yi kapat baskısında bulunan ABD yönetimi, PKK ile mücadelede Danimarka’nın engel teşkil ettiğini beldirdi.

Danimarka’da yaklaşık bir aydır, Roj Tv ve PKK arasındaki bağlantı ile ilgili delilleri yayımlayan Berlingske Tidende gazetesi, ABD’nin, Roj TV’nin kapatılması konusunda Danimarka hükümetine baskısını arttırdığını yazdı. Gazete ayrıca, PKK ile mücadelede Danimarka’nın büyük bir engel teşkil ettiğine dair ABD Dışişlerinin açıklamalarına yer verdi. Gazetede , „ABD Roj Tv davasında Danimarka’ya baskı uyguluyor“ başlığı ile yer alan haberde „Roj TV’nin kapatılması konusunda müttefikleri Danimarka’ya sabırsız bir şekilde baskı uyguluyor. Özellikle ABD, Danimarka polisinin, 5 yıldır Roj Tv davasında soruşturma yürütmesine rağmen halen daha AB ve ABD terör listesinde olan PKK ile bağlantısı konusunda bir sonuca varmamasına tepki gösteriyor. ABD, Danimarka’yı Muhammed krizinden sonra PKK’ya karşı yürütülen uluslararası mücadeleye engel olmakla suçluyor. ABD Dışişlerinde uluslararası terörle mücadeleden sorumlu Bakan Yardımcısı Frank Urbancic’in 2008 yılında Türk diplomatlara verdiği brifingde „Danimarka’nın Krikatür krizi nedeniyle yaşadığı sorunları olduğu için belki doğrudan müdahale etme şansımız olmadı. Muhammed krizi, Danimarkalılar için özel bir sorun oldu. İfade özgürlüğünün sınırlamak istemediler. Roj Tv konusunda da aynı şekilde hareket ediyorlar”dediğini yazdı. Gazetede ayrıca, ABD’nin Kopenhag Büyükelçisinin, konuyla ilgili geniş açıklama yapmak istemediği ancak ABD’nin resmi politikası çerçevesinde, Roj TV’nin bir an once kapatılmasını istediklerini söylediği belirtildi.

ALMAN BÜYÜKELÇİLİĞİ DE DEVREYE GİRDİ Roj TV’nin kapatılması konusunda Almanya’nın Kopenhag Büyükelçiliği’nin de devreye girdiği ve Danimarka Adalet Bakanı Lars Berfoed’e, Roj TV’yi ne zaman kapatacaklarını sorduğu bildirildi. Alman Büyükelçiliği’nin Adalet Bakanlığına bu konuda 30 Aralık 2009 tarihinden bir mektup gönderdiği ortaya çıktı. Almanya’nın Leipzig mahkemesinin de Roj Tv yayınlarını yasaklamak istediği ancak AB ülkeleri arasında sadece Danimarka’nın yayın izni vermesi nedeniyle bunu Danimarka mahkemelerinin yapabileceğine dikkat çektiği bildirildi.

Kopenhag İşletme Fakültesi Avrupa Tarihçisi Uffe Östergaard, Roj Tv’nin Fransa, İngiltere gibi ülkelerde yasaklandığı ve Belçika’nın da Roj Tv’yi PKK’nın uzantısı olarak Kabul ettiğine dikkat çekerek “Danimarka, Roj Tv konusunda yalnız başına yoluna devam edemez. Bir an once bir karar vermek zorunda” dedi.



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,176 µs