En Sıcak Konular

Elektrikte indirim olmayacak

15 Haziran 2010 13:42 tsi
Mevsimin yağışlı geçmesi, elektrikte barajların payını yüzde 30'lara çıkardı. Bu durum elektrikte maliyetleri yüzde 25 düşürürken, fiyatların düşmesi gündeme geldi. Ancak...

Mevsimin yağışlı geçmesi, elektrikte barajların payını yüzde 30'lara çıkardı. Bu durum elektrikte maliyetleri yüzde 25 düşürürken, fiyatların düşmesi gündeme geldi. Ancak Hazine'nin Enerji KİT'lerine 3,5 milyar lira kâr hedefi koyması, fiyatlarda indirimi imkânsız kılıyor. Enerji kuruluşlarının elde edeceği kârlar, özelleştirilecek santrallerin rehabilitasyonunda kullanılacak.

Havaların son dönemde yağmurlu geçmesi, enerji yönetiminin yüzünü güldürdü. Suyla dolan barajlar paçal (ortalama) maliyetleri yüzde 25 oranında düşürdü. Doğalgaz ve fuel-oil gibi yakıt giderlerinde de ciddi tasarruf sağlayan enerji KİT'leri (kamu iktisadi teşekkülleri) tarihi kâr rekoru kırıyor. Maliyetlerdeki iyileşme, aboneler için elektrikte indirim beklentisine yol açarken, Hazine'nin Enerji KİT'lerine koyduğu yıllık 3,5 milyar lira kâr hedefi, indirimlerin faturalara yansımasını engelliyor.

Son yağışlarla birlikte hidroelektrik santrallerinin tam kapasite çalışmaya başlamasıyla, geçen yıl yüzde 16 olan suyun elektrik üretimindeki payı bu yıl yüzde 30'ları geçti. Doğalgazın payı ise yüzde 51'lerden yüzde 40'lara geriledi. Gerileme, elektrik üretiminde yaklaşık 2 milyar dolar kârı beraberinde getirdi. Barajlardaki üretim artışı, enerji sektöründe 'zam' yerine 'indirimi' gündeme getirdi. Ancak indirim beklentileri Hazine'nin yüksek kâr hedefine takıldı. Enerji Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Hazine 2010 yılı için Enerji KİT'lerine 3,5 milyar liralık kâr hedefi koydu. Bu sebeple bu kuruluşlar, sisteme satılan barajlarda üretilen elektriğin birim fiyatını 3 centten yaklaşık 10 cente çıkardı. Kamu şirketleri, indirimin beklendiği bir dönemde "Elektriğe ekim ayına kadar zam yok." açıklaması yaptı. Enerji Bakanlığı yetkilileri ise mevcut tabloda elektrik fiyatlarının daha ucuz olması gerektiğini belirtiyor. "Kârlılık hedefi sebebiyle indirim uygulanmadı." diyen yetkililer, barajlardan elektrik üretiminin artması sonucu, kamu elektrik üretim şirketlerinin doğalgaz ve fuel-oil ödeme kalemlerinde de ciddi tasarruf sağladığını kaydetti.

Hazine kamu şirketlerine bu yıl özellikle özelleştirme kapsamına alınan 16 bin megavatlık santrallerin rehabilitasyonu için yüksek kâr hedefi koydu. Şirketler kâr hedeflerinin büyük kısmını şimdiden karşılarken, elde edilen kârlar özelleştirilecek santrallerin rehabilitasyonunda kullanılacak.

Elektrik tüketiminde artış sürüyor

Elektrik üretiminde artış gözlenirken, tüketim rakamlarında da yükseliş dikkat çekiyor. Türkiye'nin küresel krizi geride bırakmasının etkisiyle son aylarda elektrik tüketimindeki artış sürüyor. Ekonominin öncü endekslerinden elektrik tüketimi mayıs ayında yüzde 9 oranında artarak 16 milyar 762 milyon kilovatsaate ulaştı.

 

 


zaman



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,267 µs