En Sıcak Konular

Kolesterolü düşürür, hazmı kolaylaştırır

15 Haziran 2010 12:16 tsi
İçinde 11 değişik vitamin, 14 değişik mineral madde bulunuyor...

Narenciyenin, Türkiye'deki en önemli üretim merkezlerinden Mersin'de, bu yıl narenciye ürünlerinin kilo fiyatının 35 kuruşa kadar düşmesinin, üreticiyi avakadoya yönelttiği bildirildi.

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Kargıpınarı beldesinde, 40 dönümlük alanda üretici Ali Yıldırım tarafından kurulan avakado bahçesi, üreticilere ''model bahçe'' oldu.

Üreticilerin inceleme ziyaretlerinde bulunup bilgi aldığı bahçede yetişen avakoda meyvesinin bu yıl kilosunun 1,5 TL ile 4 TL arasında bahçede alıcı bulması, üreticilerin bu ürüne olan ilgisini artırdı. Narenciye ürünlerinin kilo fiyatının 35 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle üreticiler, avakadoyu önemli bir alternatif olarak görmeye başladı.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, yaptığı açıklamada, yöre ikliminin avakado yetiştiriciliğine son derece uygun olduğunu, üreticileri bu ürüne yönlendirmek için bilgilendirme ve model bahçede inceleme gezisi çalışmaları organize ettiklerini söyledi.

Üretici Ali Yıldırım'a da plaket vererek, bu yetiştiriciliği, yöre çiftçilerine öğretmesini isteyeceklerini ifade eden Adnan Dölek, ''Erdemli limon üretiminin başkenti durumunda. Portakal bu yıl 35 kuruşa kadar, limon ise 50 kuruşa kadar düştü. Bu meyvede pazar sorunu da yaşanmıyor. Sosyo ekonomik seviyesi yüksek kesim tarafından daha fazla tercih edilen bu meyvenin yöre çiftçisine karlı tarımın kapılarını açacağını tahmin ediyoruz'' dedi.

Yıldırım, narenciyedeki fiyat düşüşü nedeniyle, geleneksel üretim deseninin yanı sıra üreticilerin alternatiflere de yönelmekten başka çare kalmadığını, üreticinin yeni umudunun avakado olduğunu kaydetti.

Bahçesi model alınan üretici Ali Yıldırım ise yaklaşık 15 yıldan bu yana avakado yetiştirdiğini, bu üründen maksimum geliri elde etmek için farklı çeşitler üzerinde deneme çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Son 3-4 yıldır bu çalışmasının meyvelerini toplamaya başladığını, ürünün kilosunu 1,5 TL ile 4,5 TL arasında değişen fiyatlarla, üstelik bahçede sattığını anlatan Ali Yıldırım, ''Tüm üretici arkadaşlarıma da bu meyveyi yetiştirmelerini öneriyorum. Çünkü, narenciye son yıllarda üreticiyi hüsrana uğrattı'' dedi.

Ali Yıldırım, avakadonun ilk turfanda hasadının Ağustos'ta başladığını, bahçeye değişik türde fidanlar dikmesi sayesinde hasadın yaklaşık 10 ay sürdüğünü belirterek, hasadı yılın 12 ayına yaymak için araştırma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Üretici Yıldırım, bahçedeki avakado ağaçlarının fidanlarını da kendisinin yetiştirdiğini, isteyen çiftçi arkadaşlarına da çekirdek ve aşı gözü temin ettiğini söyledi.

AVAKADO

Ziraat Odası'nın verilerine göre, yağ içeriği, kilogram başına kalori ve protein bakımından avakado birçok meyve türüne göre üstünlük gösteriyor. Kalori değeri muzun 3, bifteğin ise 1-1,5 katı olan avakadonun yapısında yüzde 1-2 protein, yüzde 10-17 yağ, yüzde 1,5-2 şeker ve yüzde 80 su bulunuyor.

Yağ oranı yüksek olmasına rağmen daha çok doymamış yağ asitleri içerdiği için hazmı kolaylaştırıyor, kandaki kolesterol seviyesini düşürücü etki yapıyor. Ayrıca içeriğinde 11 değişik vitamin (A, B, C ve E gibi) ve 14 değişik mineral madde (demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko gibi) bulunuyor.

 
bugün



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,936 µs