En Sıcak Konular

İsrail'e kimse inanmıyor

15 Haziran 2010 11:13 tsi
İsrail'e kimse inanmıyor

İsrail'in Mavi Marmara saldırısına yönelik başlattığı iç soruşturmanın güvenilirliği sorgulanıyor...

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Richard Falk, İsrail'in Mavi Marmara saldırısına yönelik başlattığı iç soruşturmanın güvenilirliğini sorguladı.

Bu soruşturmaya şüpheyle yaklaştığını belirten Falk, "Bu şüpheciliğimi güçlendiren, Dökme Kurşun operasyonu soruşturmasında en ciddi suç olarak bir İsrail askerinin bir kredi kartı çaldığı iddiasının dile getirilmesi oldu. Savaş taktikleri ve kullanılan silahlar ve saldırının kendisi gibi ciddi iddialardan hiçbiri objektif bir analize tabi tutulmadı." dedi.

İsrail, 2009 başında başlattığı Dökme Kurşun harekatında bin 400'den fazla Filistinliyi öldürmüştü.

İsrail'in 1967 yılından sonra işgal ettiği topraklardaki insan hakları ihlallerini gözlemlemekle görevli Richard Falk, Tel Aviv yönetiminin Mavi Marmara saldırısına katılan askerlerin sorgulanamayacağı yönündeki açıklamasını hatırlattı. İsrail'in olanlar hakkında güvenilmez sunumlar yaptığını ve çok müphem bir şeklide operasyon hakkında savunmada bulunduğunu belirterek, "Böyle bir soruşturmanın ne kadar güvenilir olacağını merak ediyorum." dedi.

İsrail, Birleşmiş Milletler'in olayın uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulmasını reddetmiş, bununla birlikte kendi oluşturduğu komisyona katılmak üzere iki yabancı gözlemci belirlemişti.

Falk, Mavi Marmara gemisindeki gönüllülerin; hükümetlerin ve Birleşmiş Milletler'in yapamadıklarını başardığını ifade etti. Richard Falk, bu eylem sayesinde İsrail'in uyguladığı ablukaya etkin biçimde dikkat çekildiği ve ablukanın artık kaldırılması için baskı oluştuğunu kaydetti.

Richard Falk, İsrail'in işgal ettiği topraklarda yerleşim birimleri inşasına devam ettiğini de belirterek, bunun Cenevre Konvansiyonu'na aykırı olduğunu ve Filistinlilerin kendi geleceklerini tayin hakkını tehdit ettiğini belirtti. Falk, uzun süredir devam eden işgalin Filistinlilerin taleplerini sessizce yok ettiğini söyledi.

Bu arada ABD, Falk'ın İnsan Hakları Konseyi'ne sunduğu rapora tepki gösterdi. ABD Temsilcisi Mark Cassayre, raportörün Hamas'ın Gazze'deki olayların tırmanmasına neden olan sorumluğunu asgariye indirdiğini öne sürdü.

cihan



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,331 µs