En Sıcak Konular

Sağlıklı bir sırt için neler yapmalı?

15 Haziran 2010 11:07 tsi
Düzgün duruşu alışkanlık haline getirin, sırt ağrılarından kurtulun...

Mevlana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Murat Kayıpmaz, kötü duruş, incinme, stres, hamilelik, yaşlılık ve aşırı kullanmanın sırt ağrılarına neden olduğunu belirtti. Her beş insandan birinin sırt ağrısı çektiğini bildiren Kayıpmaz, "Sırt ağrılarından değil geç kalınmaktan korkulmalıdır." dedi. 
 
Düzgün durmayı alışkanlık haline getirenlerin sırt ağrılarının azalacağını, bir süre sonra şikayetlerin ortadan kalkacağını söyleyen Op. Dr. Murat Kayıpmaz, şu tavsiyelerde bulundu: "Otururken öne doğru eğilmemeye dikkat edin. Omuzlarınız öne doğru gelmesin. Sürekli olarak omuzlarınızı geri itin ve midenizi içinize çekin. Böylece vücudun ağırlığını eşit olarak çeşitli bölgelere dağıtmış olursunuz. Sakın bacak bacak üstüne atarak oturmayın. Bu alışkanlık kan dolaşımını zorlaştırır. Eğileceğiniz zaman sırtınızı öne eğmeyin. Dizlerinizi kırarak diz çökün. Böylece sırtınıza fazla yük binmesini önlersiniz. Alışverişten dönerken, yükü bir elinizde taşımayın. İki ayrı çanta ya da torbaya eşit miktarda malzeme koyun ve öyle taşıyın. Sırtınız ve omuzlarınız arasında denge kurulmasını sağlamakla, sırt ağrısı çekmekten kurtulursunuz."

AĞRILARI GEÇİRMEK İÇİN

Sırtı ağrıyanların o anda elindeki iş ne olursa olsun bırakmasını tavsiye eden Kayıpmaz, "Eğer sırtınızda sıcaklık da varsa, soğuk kompres uygulayın. Eğer sırtınız ağrırken aynı zamanda geriliyorsa, sıcak su torbasını sırtınızda gezdirin. Bu arada ağrı kesici bir ilaç da alabilirsiniz. Eğer iki üç gün içinde sırt ağrılarınız geçmezse bir doktora görünmelisiniz. Uzun süre yatak istirahatı yapmak, sırta destek veren kasları zayıflatabilir. Bu nedenle sadece yatarak ağrı geçirmeyi denemek yanlıştır." uyarısında bulundu.

SAĞLIKLI BİR SIRT İÇİN NELER YAPILMALI?

Mevlana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Murat Kayıpmaz sırt sağlığı için yapılması gerekenleri ise söyle sıraladı:

"Stres ve gerginlik, sırt kaslarının gerilmelerine neden olur. Bu nedenle haftada bir kez sırtınıza masaj yaptırın. Sırt kaslarının rahatlaması için bu önlemleri almak zorundasınız.Sırtın sağlıklı olabilmesi için doğru egzersizleri seçmek çok önemlidir. Yüzme ve yürüyüş sırt için ideal egzersizler olarak nitelendirilir, ama siz gene de bir doktora danışın. Oturduğunuz sandalye ya da koltuk, mutlaka çok rahat olmalı. Ve sırtınıza destek vermeli. Evde iş yerinde ve arabada bu hususa dikkat etmelisiniz. Yumuşak kanepe ve koltukların arkalarına yastık koyarak destek almak gerekir. Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre yatağımıza da dikkat etmemiz gerekir. Yatağınız kalçalarınızın ve omuzlarınızın rahat edebileceği bir şekilde olmalıdır."

 
cihan



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,500 µs