En Sıcak Konular

Tuğcu: Bu kadarını beklemiyordum

15 Haziran 2010 10:39 tsi
Tuğcu: Bu kadarını beklemiyordum 
Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can'ın anayasa paketiyle ilgili iptal kararının kaale alınmaması önerisine eski başkan Tülay Tuğcu karşı çıktı.

Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can'ın anayasa paketiyle ilgili iptal kararının kaale alınmaması önerisi eski başkan Tülay Tuğcu'yu da şaşırttı. Akşam'ın haberine göre; mahkeme kararlarını kimsenin 'tanımıyorum' deme lüksü olmadığını söyleyen Tuğcu, 'Bu kadarını beklemiyordum' dedi.

Anayasa Mahkemesi raportörü ve Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Osman Can'ın, 'Anayasa Mahkemesi, değişiklik paketinin bazı maddelerini iptal ederse, hükümet bu hukuksuz kararı kaale almadan, paketi bir bütün halinde referanduma sunmalıdır' önerisine, bir tepki de Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Tülay Tuğcu'dan geldi. Tuğcu, 'Çok şaşırdım. Bu düşünce hepten ilginç oldu' dedi.

Emekli olduktan sonra zamanını torunlarına ve bahçe işlerine ayıran Tülay Tuğcu, raportör Osman Can'ın gündem yaratan radikal önerisini Akşam'a değerlendirdi. Can'ın açıklamalarına kesinlikle katılmadığını belirten Tuğcu, şunları söyledi:

HEPTEN İLGİNÇ BİR FİKİR

Ben Osman Can'ı severim. İlginç ve renkli fikirleri olan bir farklı bir hukukçudur. Ama açık söyleyeyim, bu kadarını da beklemiyordum, çok şaşırdım. Can'ın, 'Anayasa Mahkemesi kararının kaale alınmaması, uygulanmaması' düşüncesi hepten ilginç oldu.

HUKUKSUZLUĞA AÇIK DAVET

Can'ın söylediklerine kesinlikle katılmıyorum. Bu söylemin bir tek izahı vardır; o da hukuksuzluğa açık davettir. Anayasa Mahkemesi, varlığını ve yetkilerini anayasadan alan bir kurumdur ve kararları istisnasız herkesi bağlar. Kimsenin, 'ben bu kararı tanımıyorum' deme lüksü yoktur.

MAHKEME'NİN GÜVENİLİRLİĞİ ZEDELENİR

Can'ın dile getirdiği öneri, hukuk devleti ile asla bağdaşmaz. Böyle bir düşünce, Anayasa Mahkemesi'nin saygınlığını ve güvenilirliğini zedeler. Osman Can'ın önerisi, hem disiplin yaptırımı yönüyle, hem de teşvik içerdiği için adli yaptırım yönüyle tartışılabilir.

NE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEMEM

Anayasa Mahkemesi Başkanı ve heyetinin bu açıklama karşısında ne yapması gerektiği konusunda düşüncemi söylemem doğru olmaz. Düşüncelerim, Anayasa Mahkemesi'nin görüşü veya mahkemeye akıl veriyormuşum gibi algılanabilir.

Yok hükmünde sayılabilir demişti

Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, Taraf Gazetesi'nin dünkü sayısında 'Anayasa Mahkemesi Yok Sayılabilir' başlığı ile yayınlanan açıklamasında, anayasa değişikliği paketinin 'iptal' davası konusunda özetle şunları söylemişti: '...Yüksek Mahkeme'nin, anayasa değişikliği paketindeki bazı maddeleri iptal etmesi halinde bu karar yok hükmünde olacaktır. Hükümet söz konusu maddelerin iptal edilmesi halinde bu hukuksuz kararı kale almadan, iptal edilen maddeler de dahil olmak üzere paketi bir bütün halinde referanduma sunmalıdır. Hükümetin bu yöndeki adımı hukuki olarak bir sorun teşkil etmez. Asıl hukuksuzluk, mahkemenin, Anayasa'nın kendisine çizdiği sınırların dışına çıkıp değişiklik paketini esastan incelemesi ve bazı maddelerini iptal etmesi olacaktır...'

Osman Can, yine Taraf Gazetesi'ne verdiği ikinci röportajda da aynı fikirleri savunmuş ve değişiklik paketinin bazı maddelerinin iptal edilmesi halinde, Anayasa Mahkemesi'nin kararının Resmi Gazete'de yayımlanmayarak yok hükmünde sayılabileceğini ileri sürmüştü.

Gözler yarın yapılacak toplantıda

ANAYASA Mahkemesi raportörü Osman Can'ın, değişiklik paketinin bazı maddelerinin iptal edilmesi halinde bu kararın 'yok hükmünde sayılması' ve 'kaale alınmaması' önerisine ilişkin tartışmalar hız kesmiyor. Can'ın, mahkemeyi de zor durumda bırakan önerisine ilişkin Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'tan bugüne kadar bur açıklama yapılmaması, dikkatleri Yüksek Mahkeme'nin yarın yapılacak rutin toplantısına çevirdi. Anayasa Mahkemesi çevreleri, konun Heyet toplantısında gündeme
gelebileceğini belirtiyorlar.

akşam



Bu haber 815 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,730 µs