En Sıcak Konular

Amerika ile yeni kriz yolda mı?

15 Haziran 2010 09:07 tsi
Amerika ile yeni kriz yolda mı? "Bazı analistler, özellikle ABD Kongresi’nin Türkiye’yi “cezalandırmak” isteyebileceğini, bu arada Ermeni soykırım tasarısının yeniden gündeme getirileceğini öne sürüyor."

ABD’nin şu sırada Türkiye’ye karşı duyduğu düş kırıklığı ve kırgınlık, ikili ilişkilere nasıl yansıyacak? Daha açık bir deyişle, Washington, özellikle Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a karşı yaptırım tasarısına “hayır” demesine karşı nasıl davranacak? ABD Ankara’yı “cezalandırmak” mı isteyecek, yoksa durumu sineye çekip “idare” mi edecek?

Konu halen çeşitli Amerikan çevrelerinde hararetle tartışılıyor.

Türkiye’nin bir süreden beri izlediği dış politika iki ülke arasında bazı görüş ayrılıklarına yol açmış bulunuyordu. Bu farklılıklar, Ankara’nın özellikle Ortadoğu ile ilgili meselelerde aldığı kendine özgü tutum sonucunda açıkça kendini belli etti. Ancak Türk diplomasisinin İran krizindeki duruş ve özellikle Güvenlik Konseyi’ndeki davranışı Washington’da şok yarattı.

Bu meselede Rusya ve Çin’i dahi yanına almayı başaran ABD, Türkiye gibi bir müttefikinden beklediği desteği görmemesini bir türlü hazmedemiyor. Amerikan basını bu öfkeyi açıkça dile getirirken, siyasi çevreler de varılan noktada “Türkiye’yi büsbütün kaybetmemek” için nasıl hareket edilmesi gerektiğini tartışıyor.

Yeni bir kriz mi?
Görünen o ki, bir kısım Amerikalılar, Türkiye’nin önceden yapılan bütün telkinlere rağmen Güvenlik Konseyi’nde “hayır” demesinin “karşılıksız kalmaması”nı istiyor.

Bu çevreler, ABD’nin Türkiye’nin “hayati çıkarları”na destek verdiğini hatırlatıyorlar, örnek olarak da Türkiye’nin Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmesinde ABD’nin katkısından, PKK terörüne karşı mücadele alanındaki işbirliğinden ve Obama yönetiminin Ermeni meselesindeki rolünden bahsediyorlar...

Bazı analistler, özellikle ABD Kongresi’nin Türkiye’yi “cezalandırmak” isteyebileceğini, bu arada Ermeni soykırım tasarısının yeniden gündeme getirileceğini öne sürüyor.

Ancak Washington’da duyulan kırgınlığa rağmen, “cezalandırma” politikasına karşı çıkanlar da çoktur. Yönetim çevrelerinde, bu meselenin soğukkanlılıkla ele alınması ve ilişkilerin bir krize sokulmaması görüşünün hâkim olduğu görülüyor.

Gerçi yönetim çevreleri de kırgınlıklarını ve kaygılarını gizlemiyorlar, ama Türkiye’nin ABD için hâlâ çok önemli bir partner olduğunu ve onun “kaybedilmesi lüksü”ne sahip olmadığını düşünüyorlar.
ABD Dışişleri bakan yardımcılarından Philip H. Gordor’un BBC’ye verdiği bir röportajda söyledikleri, Obama yönetiminin eğilimi hakkında net bir fikir veriyor.

...

Sami Kohen / Milliyet'teki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,714 µs