En Sıcak Konular

İsrail'e komisyon bombası

15 Haziran 2010 09:06 tsi
İsrail'in yardım taşıyan gemilere yaptığı kanlı baskını kuracağı komisyonda araştıracağını açıklaması hükümetten sert tepki gördü.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil çiçek, Bakanlar Kurulu'nda İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırı sonucunda 9 Türk vatandaşının öldürülmesi olayıyla ilgili gelişmelerin ele alındığını belirterek, bu olayın soruşturulması için İsrail'in kuracağı komisyonun Türkiye'yi tatmin etmeyeceğini bildirdi. Çiçek, Türkiye'nin, BM'nin uluslararası komisyon kurulması teklifini Türkiye'nin kabul ettiğini de anımsatarak, İsrail'in bunu kabul etmemesi halinde alınacak tedbirlerin de Kurul gündeminde ele alındığını söyledi. 

‘TATMİN ETMEZ’

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili, ''Tek yanlı olarak İsrail'in kurduğu komisyon bizi tatmin etmez. Komisyonun tarafsız olması lazım ve herkesin (BM) Genel Sekreterin kurmuş olduğu bu komisyonda ne düşüncesi varsa, ne delili varsa ortaya koyması lazım'' dedi.

Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, bazı dış gelişmeler hakkında Bakanlar Kurulu üyelerini bilgilendirdiğini anlatan Çiçek, toplantıda özellikle Gazze'ye yardım götüren konvoy, İran ve Kırgızistan'daki gelişmelerin ağırlıklı gündem konuları olduğunu belirtti.

Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırının hala basının gündeminde yer aldığını ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:

''Olay bir Türkiye-İsrail meselesi değildir, İsrail ile uluslararası hukuk arasındaki bir sorundur. Çünkü olayın, terörün cereyan ettiği alan, uluslararası sulardır. Dolayısıyla uluslararası bir hukuki sorun var ve bu sorunun birinci derecede muhatabı İsrail'dir.

Kaldı ki bu konvoyda bulunanlar, sadece Türk vatandaşları değil, 32 ülkeden çok değişik statüde insanlar, Gazze'deki insanlık dışı ablukaya dikkati çekmek amacıyla bir sivil inisiyatif başlatmışlardır. Bu bir sivil inisiyatiftir, kimsenin iznine ve onayına tabi değildir. Dolayısıyla bir sivil inisiyatife karşı, insani mülahazalarla yapılan bir çabaya, bir gayrete karşı bunun mukabili silah olmamalıydı, vahşet olmamalıydı, terör olmamalıydı. Dolayısıyla esas sorun da buradadır.''

'BU VAHŞETİ NASIL SAVUNACAKLARSA BU KOMİSYONDA GELİR, SAVUNUR'

Cemil Çiçek, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırıda yaralıların ve hayatını kaybedenlerin çoğunun Türk vatandaşı olması dolayısıyla ''Türkiye Cumhuriyeti olarak bu kanunsuzluğu, bu terör eylemini uluslararası hukuk çerçevesinde dünyanın ve uluslararası kuruluşların gündemine taşıdıklarını'' ifade etti.

Bu konuyu gündemine alan kuruluşların, düşüncelerini ve kınama niteliğindeki kararlarını dünya kamuoyuna açıkladıklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bazı ülke devlet başkanlarıyla bu konuyu görüştüğünü anımsatan Çiçek, Türkiye dahil 32'ye yakın ülkenin vatandaşının bir tehditle karşı karşıya kaldığını söyledi. Çiçek, ''Yaralananlar vardır, hayatını kaybedenlerimiz Türk vatandaşıdır ama netice itibarıyla bir devlet terörü ve devlet korsanlığı herkesin üzerinde durması gereken bir konu'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Çiçek, konunun bütün yönleriyle araştırılması için bir an evvel tarafsız ve hukuk çerçevesinde bir komisyonun kurulmasını arzu ettiklerini ve BM Genel Sekreterinin ortaya koyduğu teklifi kabul ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Henüz İsrail buna cevap vermedi. Şayet İsrail bu teklifi kabul ederse bu konu bu komisyonda tüm yönleriyle incelenir, herkesin elinde ne bilgi, ne belge varsa neyi nasıl ortaya koyacaklarsa, bu vahşeti nasıl savunacaklarsa bu komisyonda gelir bunu savunur. Şayet İsrail, BM Genel Sekreterinin bu teklifini kabul etmezse o zaman bunu kabul etmemesi durumunda alınacak tedbirleri görüştük bugün biz. Çünkü hayatını kaybeden insanlar bizim vatandaşlarımızdır. Yaralananların önemli bir kısmı bizim vatandaşlarımızdır.

Tek yanlı olarak İsrail'in kurduğu komisyon bizi tatmin etmez. Komisyonun tarafsız olması lazım ve herkesin genel sekreterin kurmuş olduğu bu komisyonda ne düşüncesi varsa, ne delili varsa ortaya koyması lazım. Temennimiz bunun kabul edilmesidir. Kabul edilmemesi durumunda alınacak tedbirleri görüştük. Bu tedbirlerin neler olduğu gelişmelere bağlı olarak zaten size ifade edilir.''

Çiçek, başta, bir vatandaşını kaybeden ABD olmak üzere diğer ülkelerin de bu konuda dayanışma içerisinde olmalarını, bu haksızlığa, hukuksuzluğa karşı birlikte hareket etmelerini istedi.



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,295 µs