En Sıcak Konular

İngiliz şirketlerinin kaybı 1.5 milyar dolar

15 Haziran 2010 09:03 tsi
İngiltere'de işverenler Dünya Kupası boyunca, çalışanlarının iş saatlerindeki karşılaşmalar nedeniyle etkin çalışmamasının kendilerine maliyetinin yaklaşık 1.5 milyar dolar olacağından çekiniyor.

Bu korku, şirket yönetimi alanında araştırmalar yapan İngiliz Chartered Management Institute (CMI) kurumu tarafından yapılan bir araştırmada ortaya çıktı.

Araştırmaya katılan işverenlerin yarısından biraz fazlası çalışanlarının, internet üzerinden yapılan Dünya Kupası yayınları nedeniyle dikkatinin dağılacağı konusunda endişeli olduğunu bildirdi. İşverenler, çalışan başına üretkenlik kaybının yaklaşık 2.3 saat olacağını öngördü. 

Aynı şekilde, karşılaşmalarla ilgili sohbetlerin de dikkat dağıtacak bir unsur haline gelmesinden korkan işverenlerin, beşte ikisi personellerinin izin verilmediği halde maçları izleyeceği yönünde şüpheli olduğunu dile getirdi.

Ancak, aynı araştırma kapsamında aralarında yöneticiler de bulunan 700 çalışanın verdiği cevaplar bu endişenin yersiz olduğuna işaret etti.

CMI, araştırmaya katılan çalışanların sadece yüzde 1'lik kısmının maçları seyretmek için hasta olduğu bahanesine başvuracağını, yüzde 60'lık kısmının da işlerinin önce geldiğini söylediğine dikkat çekti.

ASLINDA FIRSAT YARATIYOR

CMI CEO'su Ruth Spellman konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Dünya Kupası iş performansını olumsuz etkilememeli. Aslına bakılırsa maçlar, bozulan morallerin düzeltilmesi, güvensizliğin önüne geçilmesi ve işe karşı duyulan sorumluluk eksikliğinin giderilmesi konusunda sıradışı fırsatlar sunuyor" dedi.

Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar da bu düşünceyi destekliyor. İşverenlerin yüzde 44'ü turnuvanın çalışanların moralini artırdığına, üçte birinden fazlası da personel arasındaki bağları kuvvetlendireceğine inanıyor.

‘AVANTAJA ÇEVİRİN’

CMI'ın yetkilileri de işverenlere turnuvanın avantaja çevrilmesi tavsiyesinde bulunurken, çeşitli öneriler getirdi.

İşyerlerine maçların seyredilmesi için fazladan ekranlar konulmasını tavsiye eden CMI, şirketlere örnek olarak döviz işlemleri yapan Afix adlı kurumdaki esnek çalışma saatlerini gösteriyor. Afix, turnuva boyunca çalışanlarına istedikleri maçı seyretme izni verirken, personel de mesai saatleri sonrası karşılaşmalara ayırdıkları zaman kadar fazla çalışıyor.

Londra'da Cass Business School'da ekip davranışları konusunda ders veren Profesör David Sims de bu uygulamayla ilgili olarak, "Ofislere fazladan ekran getiren ve önemli maçların personel tarafından izlenmesine izin veren işverenlerin ödülü, çalışanların mesainin geri kalan altı saatinde daha sıkı ve verimli çalışması olacaktır" dedi.



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,675 µs