En Sıcak Konular

Hükümet karşıtı cephenin hedefleri

15 Haziran 2010 08:29 tsi
Hükümet karşıtı cephenin hedefleri Kim bunlar ve taktikleri neler?

Son günlerde yeniden alevlendirilen “eksen” meselesinin yerel bir tartışma konusu olmadığı ortada. Türkiye’yi hedef alan İsrail propagandasının temel argümanlarından biri olduğu da belli. Bu tartışmanın yalnızca gündeme getiriliş biçimi bile Mavi Marmara olayından hemen sonra telaffuz edilmeye başlayan bir öngörüyü akla getiriyor: Bu işin sonunda ya Türkiye’deki Erdoğan hükümeti gider ya da İsrail’deki Netanyahu hükümeti.

Konunun ciddiyeti bu boyutlardaysa her iki tarafın da kendisinin değil, karşı tarafın “gitmesi” yolunda elinden gelen çabayı harcayacağını düşünmek gerekir. Görünen o ki Netanyahu ve ortakları işin ciddiyetini kavramış olarak Türkiye’ye karşı canhıraş bir mücadele başlatmış bulunuyorlar.

Bu mücadelenin bir ayağının da ABD’de yürütülmekte olduğunu; Başkan Obama ile Hillary Clinton arasındaki güç mücadelesinin sözkonusu kavgadan bağımsız olmadığını not etmek lazım. İran’a yaptırımlar konusundaki geçen seferki raundu ABD’de Hillary cephesi kazanmış olduğu için Ortadoğu’daki İsrail cephesi de Türkiye karşısında puan kazanmış oldu. Ama bu kavganın sonucunu görmek için daha erken.

Bu arada Amerika’nın “partiler üstü” Savunma Bakanı Gates’in “Türkiye’yi aralarına almadıkları için böyle oldu” diyerek suçladığı AB’nin hangi cephede yer alacağına dikkat etmek gerekiyor. Her ne kadar AB’nin direksiyonundaki Fransız-Alman bloğu Washington’da bir netleşme göremediği için rengini belli etmez görünüyorsa da, Avrupa’nın jeopolitik önceliklerinin hangi tarafa destek vermeyi gerektirdiğini Irak işgali öncesinde görmüştük. Bu bakımdan Erdoğan-Netanyahu kavgasında AB tarafının desteğini Türkiye’nin kazanması daha baskın bir ihtimal sayılmalı. Ayrıca bu süreçte Avrupa’daki en “Türk karşıtı” yayınların Alman ve Fransız medyasında yer almış olması -anlaşılabilir bir paradoks olarak- bu tezin sağlamlığının delili kabul edilmeli.

***

Erdoğan-Netanyahu kavgası küçük bir cephedeki çatışmayla sınırlı değil. Ergenekon ve PKK bir taraftan, neo-conlar ile İsrail öbür taraftan Erdoğan hükümetine karşı geniş bir cephe oluşturmuş bulunuyorlar.

Bu cephenin başlıca hedefleri:

Türk dış politikasındaki yönelimleri engellemek ve hiç değilse batı sistemine tehdit olarak göstermek,

AK Parti’nin oylarının düşmesini sağlamaya ve artışına engel olmaya yönelik tedbirler almak,

Bu çerçevede, mesela, anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesini engellemek.

Bu süreçte hem İsrail basınında hem de batıdaki Yahudi sermayesi kontrolündeki yayınlarda “TSK müdahale etsin” çağrılarıyla sıkça karşılaşırken, bizdeki bazı kalemlerin de düpedüz MOSSAD propagandasının aleti olarak çalıştıklarını görmek “geniş cephe”nin boyutlarını anlamımızı sağlıyor.

Diğer yandan Türkiye’deki İsrail yandaşlarının bugünlerde canhıraş biçimde Anayasa Mahkemesi’ni anayasa değişikliğini iptal etmeye çağırıp durmaları meselenin ilk gün ortaya atılan boyutunu akla getiriyor. Yani “bu işin sonunda ya Erdoğan gider ya da Netanyahu” öngörülerini. Çünkü anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesinin Erdoğan iktidarının en az bir dönem daha devamı anlamına geleceğini düşünüyorlar. O yüzden gözleri Anayasa Mahkemesi’nde.

İbrahim Kiras/ Star



Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,760 µs