Gözcü ve Çaldıran toplayaca | " /> Gözcü ve Çaldıran toplayaca | "/>

En Sıcak Konular

İstihbaratı Gözcü ve Çaldıran toplayaca

15 Haziran 2010 08:07 tsi
İstihbaratı Gözcü ve Çaldıran toplayaca İsrail'in istihbarat uçağı olarak bilinen Heron'larla ilgili Türk subaylara eğitim veren operatörlerini geri çağırmasının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) B planını devreye soktu.

İsrail'in, Heron operatörlerini geri çağırmasının ardından, istihbarat toplama görevi Türk yapımı insansız hava araçlarına (İHA) verildi. Gözcü adı verilen İHA'lar şu anda Güneydoğu'da istihbarat topluyor. Yakın bir zamanda bu görevi daha gelişmiş olan Çaldıran'lar yapacak.  

İsrail'in istihbarat uçağı olarak bilinen Heron'larla ilgili Türk subaylara eğitim veren operatörlerini geri çağırmasının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) B planını devreye soktu. Yazla birlikte artan terör faaliyetlerine dönük istihbarat toplama görevi, Türk şirketi Baykar tarafından geliştirilen 'insansız hava araçları'na (İHA) verildi. TSK'nın envanterine 'Gözcü' olarak giren İHA'lar, şu anda Güneydoğu'da istihbarat topluyor. 15 km menzile sahip uçaklar, saatte 55 km hızla uçuyor. 12 bin feet'e kadar yükselirken havada bir saat kalabiliyor. Türk İHA'ları, Efes 2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nda da kullanılmıştı. Zaman, geçtiğimiz gün, iki ülkenin yaşadığı krizin ardından İsrail'in operatörleri geri çağırdığını yazmış ve Türk subayların eğitimi tamamlanmadığı için Heron'ların uçurulmasıyla ilgili sıkıntılar yaşandığını dile getirmişti. Haberin ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül yaptığı açıklamada, bunu doğrulamıştı. Gönül, Heron'ların uçurulmasında bir sorun yaşanmayacağını kaydetse de, savunma çevrelerinde bu uçakların bir süredir havalanmadığı iddia ediliyor.

Yaz aylarında artan terörist hareketlere karşı istihbarat toplama görevi de Türk İHA'larına kaldı. Türk 'Gözcü'leri'nin milli imkânlarla üretilmiş olmaları büyük önem taşıyor. 1,2 metre boyundaki Gözcü'ler, hem gövde üzerine otomatik iniş yapabiliyor hem de gerek duyulduğunda yere paraşütle iniyor. Termal ve gündüz kamera sistemiyle donatılan Türk uçakları, havadan topladığı istihbaratı, yerdeki istasyonlara iletiyor. Uçaklar, otomatik kalkış yapabilirken aynı zamanda otomatik hedef takibi becerisine de sahip.

Öte yandan, Baykar Makina ve Kale Kalıp ortaklığı TSK için yeni bir İHA üretiyor. Uçağın deneme aşaması tamamlandı. Artık seri üretime geçilecek. 'Çaldıran' isimli bu uçak, eldeki İHA'lardan çok daha üstün özelliklere sahip olacak. Bazı özellikleri ile Heron'ları da geride bırakacak olan Çaldıran, 1.200 km menzile sahip. 22 bin feet'e kadar da çıkabiliyor ve 12 saat havada kalabiliyor. Kanat açıklığı 9 metre. Üzerinde gece ve gündüz en gelişmiş görüş alabilen termal özelliği de bulunan kameralara sahip. 7 km yukarıdan, yerdeki hedeflerin çok ayrıntılı görüntülerini alabiliyor.

zaman



Bu haber 1,274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,743 µs