En Sıcak Konular

'Teklifimiz masada, İsrail'den olumlu cevap bekliyoruz'

14 Haziran 2010 20:37 tsi
Birleşmiş Milletler (BM) Sözcü yardımcısı Ferhan Hak, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıyı kendisinin soruşturacağına yönelik haberler üzerine, "Bizim uluslararası soruşturma açılması teklifimiz hala masada" dedi.

Ferhan Hak, 9 Türk'ün öldüğü Mavi Marmara gemisindeki saldırıyı İsrail'in kuracağı komisyonun soruşturacağı yönündeki haberlere BM'nin tepkisinin ne olduğunun sorulması üzerine bir açıklama yaptı. Hak, Genel Sekreter Ban'ın, İsrail'den yapılan bu yöndeki açıklamayı not ettiğini, İsrail'in kendi yapacağı soruşturmanın Genel Sekreterin güvenilir ve tarafsız soruşturma açılması talebine uygun olabileceğini, ancak kendisinin uluslararası soruşturma açılmasına yönelik teklifinin hala masada olduğunu ve İsrail'den olumlu yanıt almayı umut ettiğini söyledi.

Hak, ısrarlı sorular üzerine İsrail'in olayla ilgili olarak soruşturma açmasının Genel Sekreter Ban'ın çabalarına ters düşmediğini ama kendi teklifinin hala masada olduğunu ve kapının hala (uluslararası soruşturmaya) açık olduğunu" ifade etti.

Ferhan Hak, Genel Sekreter Ban'ın, komisyonda Türk tarafının seçtiği isimlerin yer almasını neden tavsiye etmediğini soran bir gazeteciye, "Genel Sekreterin bu yöndeki teklifi ayrı bir uluslararası soruşturma açılmasıdır. Teklifi İsrail soruşturma komisyonuna yönelik değildir" dedi.

Sözcü yardımcısı Hak, Yahudi asıllı bir Amerikalı'nın, ''Genel Sekreterin uluslararası soruşturma açılması teklifi resmi midir ? Genel Sekreter BM Güvenlik Konseyi'nden bu yönde bir görev almış mıdır ?" sorusu üzerine, Güvenlik Konseyi'nin saldırıyla ilgili olarak "acil, tarafsız, şeffaf ve tarafsız" soruşturma açılması yönünde çağrıda bulunduğunu, Genel Sekreterin teklifi üzerinde istişarelerine devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin uluslararası soruşturma açılmasını istediği hatırlatılarak, İsrail'in olayı kendisinin soruşturmasını kabul etmemesi durumunda ne olacağının sorulması üzerine Hak, soruşturmanın Türkiye'yi ve tüm tarafları tatmin edecek bir şekilde yürütülmesini istediklerini vurguladı.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı Meksika'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Claude Heller sorular üzerine soruşturma konusunun yarın Konsey'de yapılacak Orta Doğu toplantısında gündeme geleceğine inandığını belirtti.



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,615 µs