En Sıcak Konular

Türkler kurtarılıyor

14 Haziran 2010 17:06 tsi
Kırgızistan'da yeniden alevlenen etnik çatışmalar beşinci gününe girerken, yaşanan şiddet olaylarında resmi verilere göre 124 kişi hayatını kaybetti.

Yaklaşık 100 bin Özbek, kıyımdan canını kurtarmak için "anavatanına" kaçarken, Türkiye bölgedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için Kırgızistan'a 2 uçak göndereceğini açıkladı. Uçaklardan ilki olan Boeing 737-800 tipi 159 yolcu kapasiteli THY uçağı yola çıktı.

Kırgızistan’da bir çete kavgasıyla başlayan azınlıklara yönelik şiddet ve yağmalama eylemleri, nisan ayında Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’i deviren geçici yönetim tarafından bastırılamıyor.

Ülkede geçtiğimiz Perşembe gecesinden bu yana devam eden şiddet olaylarında yüzlerce kişilik maskeli Kırgız çeteleri, Özbekleri hedef almayı sürdürüyor.

Kırgız Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, güneydeki Oş ve Celalabad şehirlerindeki olaylarda 124 kişinin öldüğü, bin 685 kişinin de yaralandığı bildirilirken, yaklaşık 100 bin Özbek'in de Özbekistan'a kaçtığı belirtildi.

Özbekistan sınırındaki Oş'ta silah sesleri duyulmaya devam ederken, uluslararası ayardım kuruluşları olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısının açıklanan rakamların çok üstünde olduğunu ifade ediyor.

"200 ÖZBEK TOPRAĞA VERİLDİ"

Kırgızistan'daki Özbeklerin lideri Cellahiddin Celiladdinov ise ülkedeki etnik çatışmada 200'den fazla Özbek’in öldüğünü söyledi.

Özbek Milli Merkezi'nin başkanı Celiladdinov, Associated Press'e yaptığı açıklamada, şimdiye kadar 200 Özbek'in toprağa verildiğini belirtti. Özbek lider, etnik çatışmalardan kaçan 100 bin kadar mültecinin Özbekistan sınırında mahsur kaldığını da söyledi.

TÜRKLERİN EVLERİ DE YAKILDI

Ülkenin en büyük ikinci kenti olan güneydeki Oş'ta Özbeklere ait çok sayıda ev ve dükkan ateşe verilirken, olaylarda Ahıska Türklerine ait dört evin de yakıldığı bildirildi.

Kimliği belirsiz maskeli ve silahlı kişilerin Oş kentinde aralarında çok sayıda Ahıska Türkü'nün bulunduğu 1500 kişilik bir kitleyi TIR garajında rehin tuttuğu bildirildi.

Anadolu Ajansı'nın telefonla ulaştığı Ahıska Türklerinden Bahadır isimli kişi, olayı şöyle anlattı:  "Sabah saatlerinde silahlı bir grup, Furkat ilçesinde Borodinskaya caddesindeki evlere tek tek girerek vatandaşları sokaklara döktü. Sonra bizi şehrin kenar bölgesinde TIR garajında kapattılar. Bir-iki saat sonra silahlı kişiler geri döndü ve onların safında olmamızı istediler ve tekrar ayrıldılar. Şu anda hala garajdayız. Aramızda ölü ve yaralı yok. Ancak panik ve gerginlik hakim. Çoğunluğumuz kadın ve çocuk. Ne suyumuz ne de yemeğimiz var. Bizleri dışarı bırakmıyorlar. Evlerimizden de haber yok. Belki yakılmış ve yağmalanmış olabilir.  Bilmiyoruz. Yardım bekliyoruz. Aramızda Özbekler yok. Türkler, Kırgızlar ve diğer  uluslar var. Ancak buradaki Kırgızları kimse dinlemiyor. Maskeli kişilerin kim  olduğunu bilmiyoruz."

TÜRKİYE İKİ UÇAK GÖNDERİYOR

Güney şehri Celalabad'da da Kırgız ve Özbekler arasında çatışmaların yaşandığı belirtilirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bölgedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için Kırgızistan'a iki uçak gönderileceğini açıkladı.

Davutoğlu, Senegal Dışişleri Bakanı Madicke Niang ile konutunda yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kırgızistan'daki yaşanan gelişmeler üzerine bölgedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için bugün iki uçağın Kırgızistan'a gideceğini, Calalabad ve Oş kentlerinde bulunan Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getireceğini bildirdi.

THY’den yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine Boeing 737-800 tipi 159 yolcu kapasiteli “Manisa” uçağı TSİ 15.50’de Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Kırgızistan'ın başkenti Bişkek’e gitmek üzere havalandı.

"Manisa" uçağı Bişkek'ten sonra geçeceği Oş kenti ile Celalabad'da bulunan Türk vatandaşlarını Türkiye’ye getirecek. THY uçağının yarın sabah saatlerinde yolcularıyla birlikte İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na gelmesinin planlandığı bildirildi.

Davutoğlu, Kırgızistan'daki olaylar konusunda dün de AGİT dönem başkanı Kazakistan Dışişleri Bakanı Saudabayev ve Kırgızistan Geçici Yönetimi Başkan Yardımcısı Atambayev ile telefonla görüşmüştü.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin başlıca önceliğinin, "Kırgızistan'daki Türk vatandaşlarının kaygılarının giderilmesi olduğu" belirtilmiş, konuya ilişkin Bakanlık'ta ve Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği'nde kriz masalarının kurulduğu bildirilmişti.

ÖZBEKLER: BU BİR SOYKIRIM

Kırgızistan'daki Özbekler ve Özbek insan hakları savunucuları, yaşananları "soykırım" olarak tanımladılar. Beş milyon nüfuslu ülkenin yaklaşık yüzde 15'ini Kırgızlar oluşturuyor. Oş ve Celalabad şehirlerindeyse Kırgız ve Özbek nüfusunun neredeyse birbirine eşit olduğu belirtiliyor.

Ülkede perşembe gününden bu yana devam eden çatışmaların 90'lı yıllardan beri güney Kırgızistan'da yaşanan en büyük etnik temelli şiddet olayları olduğu ifade ediliyor.

Kırgızistan'dan kaçan yaklaşık yüz bin kişiye kapısını açan Özbekistan, mültecilere yemek, su ve ilaç yetiştirmekte zorlandıklarını açıkladı.

Geçici Kırgız hükümeti, olayları kontrol altına almak için elindeki güvenlik güçlerinin yetersiz olduğunu açıkladı. Kırgız hükümetinin ısrarlı yardım çağrıları üzerine Rusya sonunda devreye girdi. Kırgızistan’a 850 Rus komandodan oluşan bir hava indirme birliğinin gönderilmesi planlanıyor. Birliğin resmi görevi ülkedeki Rus askeri üssü Kant’ı korumak. Ancak Rusların, Kırgızistan içinde görev alması da olası. “Rusya’nın NATO’su” sayılan “BDT ülkeleri Müşterek Savunma Organizasyonu” da devreye girebilir.

Kırgızistan'da hem Rusya'ya hem de ABD'ye ait birer askeri üs bulunuyor. ABD, Oş'tan yaklaşık 300 kilometre uzaklıkta bulunan Manas üssünü Afganistan'a asker sevkiyatı ve lojistik destek için kullanıyor.



Bu haber 737 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,620 µs