En Sıcak Konular

Gökçek ve Topbaş'a süper yetkiler geliyor

14 Haziran 2010 16:35 tsi
Gökçek ve Topbaş'a süper yetkiler geliyor AK Parti'li vekillerin girişimiyle, Büyükşehir Belediye Başkanları'na "süper yetkiler" verilmesi gündemde.

AK Parti İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar ve 14 milletvekilinin hazırladığı kanun teklifi, İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif, bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Eğer Genel Kurul'da onaylanırsa da, yasalaşacak.

Ancak muhalefet, "kentsel dönüşüm projeleri" çerçevesinde, Büyükşehir Belediyelerine çok büyük yetkiler verdiği gerekçesiyle, kanun teklifine karşı çıkıyor. Teklif, belediyelere, belediye meclisi kararıyla; konut alanları, sanayi alanları, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanları, rekreasyon alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla "kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri" uygulama yetkisi veriyor.

Ancak belediyelere bu yetkiler verilirken, Büyükşehir belediyelerinin yetkileri, ilçe belediyelerinin aleyhine arttırılıyor.
 
İŞTE ELEŞTİRİLER

Geçen hafta İçişleri Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde, muhalefet değişiklik teklifine yönelik eleştirilerini şöyle sıralamıştı:

HER ALANI İSTEDİĞİ GİBİ KULLANABİLECEK

Yeni kanun teklifi belediyelere, "üzerinde yapı olan ya da olmayan", "imarlı ya da imarsız" tüm alanlarda "kentsel dönüşüm" adı altında proje yürütme imkanı veriyor. Muhalefete göre, bu yeni değişiklik sayesinde, belediyeler kentin istedikleri öjlgesini mevcut sakinlerinden alarak, istedikleri gibi kullanabilecekler. Muhalefet partileri, bu uygulama ile, belediyelerin istedikleri alanları, "yüksek rant ödeyenlere tahsis etmelerinin" gündeme geldiğine dikkat çektiler. Bu çerçevede, belediyeler kentsel dönüşüm adı altında yapacakları yeni planlarda, bu "tarım alanları" ya da "açık alanları", istedikleri, ücra bir yere konumlandırabilecekler.

BELEDİYELER, SAVUNMA BAKANLIĞI İZNİ OLMADAN ASKERİ ALANLARA DA EL ATABİLECEKLER

Yine teklifle gelen bir başka değişiklik ise, belediyelerin askeri bölgelerde yapacakları yeni düzenlemeler için Milli Savunma Bakanlığı'ndan izin alma zorunluluğunun kaldırılması. Teklifin İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında Milli Savunma Bakanlığı'nın temsilcisi buna itiraz etti. Askeri kapsam içinde bulunan yerlerde cephanelik, havaalanı ya da askeri eğitim alanlarının bulunduğuna dikkat çeken Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi, "bu alanlar ülkenin bekası için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, bu bölgeler için alınacak kararlarda MSB ile temasda kamu yararı vardır" mesajı verdi. Komisyonun CHP'li vekilleri de, askeri bölgeler konusunda atılacak adımlar için, belediyenin MSB ile koordinasyona geçmesi için önerge verdiler. Ancak bu önerge de, AK Partili vekillerin oylarıyla reddedildi.

İLÇE BELEDİYELERİNİN YETKİLERİ ELLERİNDEN ALINDI

Bir başka eleştiri ise, kanun teklifi ile ilçe belediyelerinin elindeki imar yetkilerinin, Büyükşehir belediyesine verilmesi. Yeni teklife göre, İmar Kanunu'nda belediyelere verilen yetkileri kullanmaya Büyükşehir belediyeleri yetkili olacak. Verilecek kamulaştırmanın aceleliği kararı Büyükşehir belediye meclisi tarafından verilecek. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanları içinde yer alan eğitim ve sağlık alanları hariç kamuya ait gayrimenkuller harca esas değer üzerinden belediyelere devredilecek.

EN BÜYÜK ELEŞTİRİ; SÜREN DAVALARI DA ETKİSİZLEŞTİRECEK

SÜREN DAVALARI DA KAPSAYACAK

Yasaya yönelik en büyük eleştirilerden biri ise, yine AK Partililerin son anda verdikleri önerge ile, komisyonda yasa teklifininin halen süren imar davalarını da kapsayacak şekilde genişletmeleri oldu. Bu çerçevede, komisyon toplantılarında muhalefet tarafından özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin durumu gündeme getirildi. CHP'liler bu teklifin "zamanlamasına" dikkat çektiler. Teklifin, AKP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kentin çeperinde, nazım imar planına göre korunması gereken açık alan niteliği taşıyan boş alanlarda, plan kararlarına ve plan onama kararlarına karşı açılmış davalarla "eş zamanlı olduğunu" vurguladılar. Bu teklifin yasalaşması halinde de, Melih Gökçek hakkındaki tüm davaların geçersiz hale geleceğine dikkat çektiler.

Hürriyet



Bu haber 844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,701 µs