En Sıcak Konular

İngiltere: ABD ile ilişkiler mükemmel

14 Haziran 2010 15:04 tsi
İngiltere: ABD ile ilişkiler mükemmel İngiltere, petrol şirketi BP'nin işlettiği kuyudan Meksika Körfezine yayılan milyonlarca litre ham petrolün yol açtığı çevre felaketinin ABD ile ilişkilerinde gerginlik yaratmadığı açıklandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague BBC'de katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, haftasonu ABD Başkanı Barack Obama ile İngiltere Başbakanı David Cameron arasında yapılan telefon görüşmesinin "çok olumlu ve iyi geçtiğini" söyledi.

Hague, "Washington'dan gelen uyarılarla BP hisselerindeki değer kayıplarının daha da artacağı yönünde İngiltere'de endişeler var. Dünkü görüşmeyle sizce bu olay kapandı mı?" sorusuna, şu yanıtı verdi: "Evet, öyle düşünüyorum. İngiltere ve ABD arasındaki ilişkiler mükemmel, Obama ve Cameron arasındaki telefon görüşmesi de bunu gösterdi."

ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmede BP'ye yönelik eleştirilerinin "İngiltere'nin ulusal kimliğiyle ilgisinin olmadığını" söylediğini ifade eden Hague, Cameron'ın da BP'nin ABD, İngiltere ve tüm ülkeler için önemine dikkati çektiğini bildirdi.

Hague ayrıca, BP'nin önünde önemli bir görev olduğunu ve sızıntı sorununu çözmek için çok çalışması gerektiğini ifade etti.

Obama'nın BP'ye yönelik sert eleştirileri ve BP'yi büyük miktarda cezaya tabi tutacağı haberleri, Amerikan yönetiminin İngiltere karşıtı söylem kullandığı ve BP'nin hisselerinin değer kaybetmesine yol açtığı yorumlarına neden olmuştu.

BP Yönetim Kurulu Başkanı Tony Hayward, çarşamba günü ABD Başkanı Obama ile görüşecek. Başbakan Cameron'ın da 20 Temmuzda Washington'ı ziyaret edeceğine dikkat çekiliyor.

BP'nin işlettiği "Deepwater Horizon" adlı platformda, 20 Nisanda 11 kişinin ölümüne yol açan bir patlama meydana gelmiş, iki gün sonra da bu platforma bağlı, denizin 1,500 metre altındaki bir kuyudan suya milyonlarca litre ham petrol karışmaya başlamıştı.

Şirketin hisseleri petrol platformundaki patlamadan bu yana yüzde 40 değer kaybederken, BP denediği çeşitli yöntemlere karşın sızıntıyı tamamen önleyemedi.

-İNGİLİZ GAZETELERİ-

İngiliz gazeteleri de bugünkü sayılarında konuya geniş yer verdi. Independent gazetesi manşetine taşıdığı sızıntıyla ilgili haberinde, Amerikan yönetiminin BP'ye sızıntıyı azaltmak için yeni planlar sunması için verdiği 48 saatlik sürenin dün gece sona erdiğine dikkati çekti.

Gazetenin haberinde, Beyaz Saray'ın BP'den, sızıntıdan zarar görenlere tazminat ödemeleri için milyarlarca dolarlık bir fon oluşturmasını talep ettiği belirtildi.

Haberde ayrıca, BP'nin üst düzey yetkililerinin bugün toplanacağı hatırlatılarak, şirketin hisse senetleri konusunda her üç ayda bir 2,6 milyar doları bulan kar payı ödemelerinin askıya alınmasının, İngiltere ve uluslararası emeklilik fonlarına büyük darbe vuracağı yorumu yapıldı.

Times gazetesi ise BP'nin patronlarının sızıntının bedelini 15 yıla kadar hapis cezasıyla ödeyebileceğini yazdı. Gazete Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Çevre Hukuku Profesörü Jody Freeman'ın ihmal suçu sabit bulunursa, bu suça hapis cezası verilebileceği görüşlerini aktardı.

Financial Times (FT) da diğer bazı büyük uluslararası petrol şirketi yönetim kurulu başkanlarının Amerikan Kongresi'nde verecekleri ifadelerde BP'yle kendileri arasında mesafe koyacaklarını yazdı.

Gazete Exxon Mobil, Shell ve Chevron gibi petrol şirketlerinden yetkililerin, Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Alt Komisyonu'na verecekleri ifadelerde, doğru önlemler alınsaydı kazanın olmayabileceğini söyleyeceklerini belirtti.



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,412 µs