En Sıcak Konular

Kırgızistan'da kardeş kavgası büyüyor

14 Haziran 2010 13:03 tsi
Kırgızistan'ın güney bölgesi Oş ve Celalalabad kentlerinde Kırgızlarla, Özbek etnik topluluklar arasında çıkan çatışmalar artarak devam ediyor.

100 bine yakın Özbek sınırı geçerek Özbekistan'a sığınırken, kardeş kavgasında ölü sayısı 117'ye yaralı sayısı da bin 500'e ulaştı. Hastanelerde acil kan ve tıbbi malzeme ihtiyacı olduğu belirtilirken, marketlerin kapalı olması nedeni ile bölgede gıda sorunu yaşanıyor.

Geçici Hükümet Başkanı Roz Otunbayeva'nın Rusya'dan barış gücü talebine Kırgız medyasına göre bugün olumlu cevap verildi. Rusya daha önce asker göndermeyi kabul etmemeişti. Avrupa'dan insani yardım ihtiyaçlarının belirlenmesi için sadece bir heyet gönderilmesine karar verilmesi uluslararası toplumun olaya müdahalede çok yetersiz kaldığını gösteriyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da özel temsilcisini bölgeye gönderme kararı aldı.

Tam bir kaosun yaşandığı güney Kırgızistan'da geçici hükümet kontrolü kaybetmiş durumda. Oş bölgesi güvenlik güçlerinin Ria Novosti haber ajansına verdiği bilgiye göre olaylara karıştığı tespit edilen 10 kişi tutuklandı. Yetkilinin verdiği bilgiye göre şehirde araç ve evler yanmaya devam ediyor. Görgü tanıkları sokaklarda cesetlerin olduğunu, özellikle tek katlı binalarda gerçekleşen çatışmalarda hayatını kaybedenlerin tespit edilmesinin mümkün olmadığını kaydediyor.

Otunbayeva 27 Haziran'da yapılacak Anayasa referandumunu sabote etmek için devrik Kırgız lider Kurmanbek Bakiyev'in bölgede çatışmaları körüklediğini iddia etti. Bakiyev iddiaları yalanlasa da, bölge güvenlik gücü yetkilisi Kubatbek Baybolov yaptığı değerlendirmede, "Yaşananlar Bakiyev taraftarlarının başlattığı ayaklanmadan başka bir şey değil. Yönetimi yeniden ele geçirmek istiyorlar." iddialarını dile getirdi.

Oş bölgesine başkent Bişkek ve diğer şehirlerden yaklaşık 100 ton kadar gıda ulaştırılmış durumda. Hastane yollarında barikatların durması ve silah seslerin duyulması nedeni ile gıdaların hastanelere ulaştırılmasında da büyük zorluk yaşanıyor. Görgü tanıklarının verdikleri bilgilere göre Celalabad kentinde de gece boyu silah sesleri susmadı.

KGAÖ MOSKOVA'DA BARIŞ GÜCÜNÜ MÜZAKERE EDECEK

Kırgız ve Özbek kanaat önderleri olayların bastırılması için ortak bir toplantı yapmayı planlıyor. Avrasya'da Rusya'nın öncülüğünde faaliyet gösteren Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) de bugün Moskova'da bir toplantı gerçekleştirecek. Krizin çözümü için bölgeye barış gücü askeri gönderilmesi dahil, tüm alternatif yollar ele alınacak. KGAÖ'nün bölgeye herhangi bir barış gücü askeri göndermesi durumunda bunun Birleşmiş Milletler'le irtibatlı bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Bişkek'in 20 kilometre dışında bulunan Kant askeri üssünde güvenliği sağlamak için bölgeye ek komando birlikleri gönderdi. Bölgede Afganistan operasyonlarında hayati öneme sahip Amerikan Manas askeri üssü de bulunuyor.

5,5 milyon nüfusun bulunduğu Kırgızistan'ın yaklaşık yüzde 14'ünü Özbek etnik topluluk oluşturuyor. Fergana bölgesinde yer alan Oş ve Celalabad kentlerinde ise Özbek ve Kırgız nüfuslar eşit durumda. 1990'da bölgede gerçekleşen etnik çatışmalarda yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov bölgeye Sovyet askeri birliklerini göndermişti.

cihan
 



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,532 µs