En Sıcak Konular

Kürtler AK Parti'ye nasıl bakıyor?

14 Haziran 2010 12:12 tsi
Siyasette ve Toplumda Kutuplaşma anketinden ilginç sonuçlar çıktı. Türkiye'de farklı düşünen 3 küme bulunuyor.

Radikal gazetesinde yer alan "Siyasette ve Toplumda Kutuplaşma" araştırması seçmenin AK Parti'ye bakışını ortaya koyuyor. Buna göre Türkiye'de kendi içinde birçok ortak değere sahip üç kümenin olduğu ortaya çıktı: Modernler, gelenekselci muhafazakarlar ve dini muhafazakarlar...

ALEVİLER AK PARTİ'YE KARŞI, KÜRTLER YANINDA

KONDA'nın araştırmasına göre, AK Parti'ye bakışta Kürtler ve Aleviler tam karşıt pozisyonda yer alıyor.

Yani Aleviler ülke ortalamasından oldukça farklı olarak AK Parti karşıtı bir noktada konumlanırken Kürtler AK Parti tarafında yer alıyor.

'TÜRKİYE İYİYE GİTMİYOR'

Ankette yaşamdan memnuniyet algısı ve beklentisiyle ilgili bir grup soru soruldu. Toplumun beşte üçü Türkiye'nin genel hayat şartlarının kötüye gittiğini, üçte biri de ülkenin geleceğinin kötü olacağını düşünüyor. Türkiye'nin genel olarak iyiye gitmediği düşüncesinde olanlar toplumun yarısı.

Gençlerin, "bireysel hayattan memnuniyetleri" en yüksek seviyede ama ülke hayatı konusunda en olumsuz olanlar da onlar. Eğitim seviyesi yükseldikçe ülke hayatından memnuniyet düşerken, bireysel hayattan memnuniyet yükseliyor.

EN MEMNUNİYETSİZ OLANLAR ALEVİLER

Hem bireysel hayat hem de ülke hayatına dair memnuniyetsiz kesim işçiler. Alevi inancına sahip olanlar da memnuniyeti en düşük olanlar.

Yaşamdan beklenti ve algılarda parti tercihine göre farklılıklar oluşuyor. En memnuniyetsizler BDP yandaşları iken, en memnun görünenler AK Partililer.

Bireysel hayat konusunda en düşük memnuniyet puanı olanlar CHP'liler, ülke hayatı konusunda en düşük memnuniyet puanı olanlar ise BDP'liler.

TÜRKİYE'DE 3 KÜME VAR

Şeriat, irtica, Ergenekon süreci, darbe, parti kapatmaları gibi konular üzerinde sorulan soruların yanıtları da çarpıcı veriler ortaya koyuyor. CHP ve MHP seçmeni ile AK Parti ve BDP seçmenleri iki ayrı blok oluşturuyor. İki bloğun cevapları birbirinin tam zıttı.

Değerler üzerine sorulan soruların sonucunda Türkiye'de kendi içinde birçok ortak değere sahip üç kümenin olduğu ortaya çıktı:

Modernler, gelenekselci muhafazakarlar ve dini muhafazakarlar...

Modernler toplumun yüzde 30.8'ini temsil etmekte. Bu kümedekiler Türkiye ortalamasından daha yüksek eğitimli ve ağırlıklı olarak batı bölgelerinde doğmuş.

Gelenekselci muhafazakarlar toplumun yüzde 32.8'ini oluşturuyor.. Bu grupta çiftçi ve esnaf daha çok, devlet memuru ve üst düzey çalışanlar ise daha az.

Dini muhafazakarlar yüzde 36.5 ile en geniş küme. Bu gruptakilerin eğitim süresi en düşük ve üçte biri doğu bölgesinde doğmuş. Dörtte biri İstanbul'da yaşayan bu kümenin, Güneydoğu Anadolu'da oturan oranı diğerlerine göre daha yüksek. Yüzde 62'si başörtülü, yüzde 12'si türbanlı ve yüzde 3'ü çarşaflı.

Kendini Kürt veya Zaza olarak tanımlayanların üçte biri 'dini muhafazakarlar' kümesinde yer alıyor.. Buna karşılık Türkler kümelere eşit olarak dağılıyor.



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,618 µs