En Sıcak Konular

İsrail tüm çağrılara kulağını tıkadı

14 Haziran 2010 12:01 tsi
İsrail tüm çağrılara kulağını tıkadı İsrail, kanlı Mavi Marmara baskınının ardından BM'in kararını hiçe sayıp kendi soruşturma komisyonunu kuracağını açıkladı. Komisyon başkanı ise...

İsrail, iki hafta önce Gazze yardım gemilerinden Mavi Marmara'ya düzenlenen ve 9 Türk'ün ölümüne neden olan saldırıyla ilgili olarak kendi iç soruşturma komisyonunu kuracağını açıkladı.

İsrail Başbakanlığından gece saatlerinde yapılan açıklamaya göre, komisyonda iki yabancı gözlemci bulunacak.

İsrail, BM'nin 31 Mayısta meydana gelen gemi saldırısının uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulması önerisini reddetmişti.

Soruşturma komisyonunda, yabancı gözlemci olarak yer alması öngörülen iki kişiden birinin, Nobel Barış ödüllü Lord David Trimble, diğerinin de Kanada askeri kuvvetlerinin eski Baş Askeri Hukuk Müşaviri Ken Watkin olduğu belirtildi.

İsrail Başbakanlığının açıklamasında, soruşturma komisyonunun başkanlığını, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin emekli yargıçlarından Yaakov Tirtel'in yapacağı, ayrıca komisyonda uluslararası hukukçu Prof. Şabtay Rosen ile İsrail ödülü sahiplerinden ve Hayfa'daki eski Teknion Başkanı Amos Horev'in de bulunacağı bildirildi.

Olayın uluslararası yönleri ışığında, komisyona hukuk, askeri ve insan hakları alanlarında dünyaca tanınmış iki yabancı gözlemcinin katılmasına karar verildiği ifade edilerek, uluslararası gözlemcilerin soruşturma komisyonunun oturumlarına ve değerlendirmelerine de katılacakları kaydedildi.

İç soruşturmayla ilgili nihai kararın, bugün toplanacak Bakanlar Kurulunda oylanacağı belirtildi.

Açıklamada, soruşturma komisyonun aynı zamanda Gazze Şeridi'ne denizden uygulanan ablukanın güvenlik durumunu uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde gözden geçireceği bildirildi. 31 Mayıstaki yardım gemisinin ''Gazze'ye varmasının engellenmesi'' konusunun yine uluslararası hukuk çerçevesinde ele alınacağı, yardım filosunu düzenleyenlerin eylemlerinin ve katılımcıların kimliklerinin de inceleneceği ifade edildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Gazze filo seferi ile ilgili olarak bir soruşturma komisyonu kurulmasında her şeyden önce İsrail askerlerinin, ordunun bağımsızlığını ve itibarını korumayı amaçladıklarını hem de uluslararası toplum tarafından gemi saldırısına ilişkin yöneltilen sorulara güvenilir ve bağımsız cevap sağlamayı amaçladıklarını belirtti.



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,156 µs