En Sıcak Konular

Çin ekonomisi krize direniyor

14 Haziran 2010 11:28 tsi
Küresel ekonomik krizin etkilerine ve muhtemel geri dönüş sürecine ilişkin güncel tartışmaların yapıldığı bu dönemde Çin ekonomisine ilişkin açıklanan son veriler bu kapsamda, bazı yeni değerlendirmeleri beraberinde getiriyor.

2010 yılı mayıs ayında Çin'in ihracatının yaklaşık yüzde 50 oranında artarak 131, 76 milyar dolar olarak gerçekleşmesi ve yılın ilk beş ayında ise toplam 568 milyar dolara ulaşması, Avrupa'da bazı ülkeler merkezli yaşanan krizin, Çin ürünlerine olan talebi etkilemediği ve ihracatında bu aşamada herhangi bir azalışa neden olmadığı görülüyor.

Öte yandan, aynı dönemde Çin'in ithalatının yüzde 49 artarak 112,2 milyar dolar gerçekleşmesi ve ilk beş ayda ise 532 milyar dolarlık bir ithalat kapasitesine ulaşılması, Çin ekonomisindeki büyümenin devam ettiğini gösteriyor. Son açıklanan temel ekonomik göstergeler de bu durumu teyit ediyor.

Ocak-Mayıs döneminde Çin'in sanayi çıktısının yüzde 18,7, sabit kıymetler yatırımlarının yüzde 26 ve perakende satışların ise yüzde 18,7 oranında artış göstermesi, büyümenin ve iç talebin canlı olduğunu ortaya koyuyor.

Yurtdışından gelen yatırımların da sadece Mayıs ayında 8.13 milyar dolara ulaşması, Ocak- Mayıs aylarında ise ülkeye giren toplam yabancı sermayenin yüzde 14,3 artarak 39 milyar dolar olması, her türlü faktör avantajı tartışmasına rağmen, Çin'in yabancı yatırımcılar açısında hala en gözde ülke olduğunu ispatlıyor.

Bununla beraber, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Mayıs ayında yüzde 3,1 artması ve ayrıca, Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) ise yüzde 7.1 artış göstermesi, genel ekonomik yapı içerisinde bazı sıkıntılar bulunduğuna işaret ediyor. Ülke içerisindeki talebi ve dolayısıyla üretimi yakından etkileyecek gıda ve emlak fiyatlarındaki gelişmeler, yönetim tarafından çok yakından takip edilmekte ve zamanında müdahale edilmeye çalışılıyor.

TÜFE'deki son gelişmeler, faiz oranlarında bir artış beklentisini de beraberinde getiriyor. Bunun zamanlaması, diğer ekonomik göstergelere etkisi nedeniyle tüm ekonomik çevrelerce izleniliyor.

Diğer taraftan, 2010 yılı Mayıs ayında ülke genelinde 70 büyük ve orta ölçekli şehirde emlak fiyatlarının yüzde 12,4 artmasına rağmen, yönetimin aldığı tedbirler sonucunda, talebin temel bölümü oluşturan Pekin, Şanghay ve Shenzhen gibi büyük şehirlerdeki emlak fiyatları yüzde 50'yi aşan oranda gerilemişti.

Mayıs ayında banka kredilerinin bir önceki aya göre gerileyerek, 94 milyar dolar civarında gerçekleşmesi de bu sürece katkı sağlamıştı.

Diğer taraftan, Ocak-Mayıs döneminde ülke genelindeki araç satışlarının 7,5 milyon, üretiminin ise 7.2 milyon adet olarak gerçekleşmesine rağmen, iç talep açısından bir gösterge konumunda olan yolcu taşıtlarının satışlarında son iki aydır gerileme görülüyor. Mayıs ayında yolcu taşıtları satışı 1 milyon adet olmuştu.

cihan



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,649 µs