En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan Kudüs'te randevu!

14 Haziran 2010 09:12 tsi
Davutoğlu'ndan Kudüs'te randevu! 'Yakında Mescid el-Aksa'da namaz kılacağız'

Bu hafta da dünya basını, İstanbul’da toplanan Türk-Arap İş Forumu’nu dikkatle izledi.

Normalde alelade bir haber gibi geçiştirilecek bu forum, İsrail’le Mavi Marmara gerilimi ve hem Batı hem de Ortadoğu basınında bir biri ardına çıkan “Türkiye yüzünü Doğu’ya dönüyor” yazılarına denk geldiği için yabancı ajansların haberlerinin üst sıralarındaydı.

Zirveden gazetelere yansıyan en önemli haber, Türkiye’nin Suriye, Ürdün ve Lübnan’la birlikte bir serbest ticaret ve dolaşım bölgesi kurmak için düğmeye basması oldu. Merak ettim, zirvedeki atmosferi araştırdım.

Anladığım kadarıyla, Arap ülkeleri, ticaretin artması ve Türkiye’den gördükleri bu yeni ilgiden memnun. Mısır, Ürdün gibi Arap dünyasında geleneksel olarak “Batı’yla köprü” rolünü üstlenen eski tarz rejimler, biraz liderlik rolünü Türkiye’ye kaptırmış olmanın kıskançlığı içinde. Ancak herkesin bildiği, Tayyip Erdoğan’ın Arap sokağında son derece popüler olduğu...

Bu arada her şey çok hızlı olup bittiği için kimse henüz Türkiye’nin üstlendiği liderliğin boyutunu, sonuçlarını veya ciddiyetini tam kavrayabilmiş değil. Türkiye’nin Mavi Marmara’dan bu yana İsrail karşısındaki tutumunu keskinleştirmesi, adeta Netanyahu hükümetine karşı global bir cephenin liderliğini üstlenmiş olması da henüz tam çözemedikleri bir durum.

Bir Arap diplomat, toplantının kapalı bölümünde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Arap coğrafyası ve İsraille ilgili ateşli bir konuşma yaptığını anlatıyor. Davutoğlu heyecansız üslubuna karşın sıkı hatip. Konuşmasını noktalarken 17 Arap dışişleri bakanına “Yakında Kudüs başkent olacak ve hep birlikte gidip Mescid el-Aksa’da namaz kılacağız” demiş.

Aslında isteyen Türk vatandaşları İslam’ın en kutsal mekânlarından olan el-Aksa’da namaz kılabilir. Ancak İsrail vizesi alıp İsrail’den geçmek kaydıyla.

Dışişleri’ne, Davutoğlu’nun ne demek istediğini soruyorum. Bakanın “bir gün Filistin devleti kurulduğunda, Arap liderlerinin özgürce Filistin devletinin başkenti olarak Kudüs’e giderek el-Aksa’ya gidebileceği”ni kast ettiği cevabını alıyorum. Yani bir cins temenni.

Aslında Araplar bu söylemi yıllar yılı kendi aralarında çok duydular. Hatta gün geldi artık umutlarını yitirdiler. Ancak ilk kez bir Türk yetkilinin ağzından “Kudüs’te randevu” sözü alıyorlar.

Peki bu Türkiye için ne demek? Davutoğlu’nun sözünün şöyle bir anlamı var: Ankara, bir süredir Gazze’deki ablukanın kalkmasını, uzak bir mesele değil,  “öncelikli bir dış politika hedefi” haline getirmişti. Anlaşılıyor ki ablukanın kalkması yeterli değil. Ankara’nın İsraille ilişkilerinde nihai kıstas, sadece ablukanın kalkması değil aynı zamanda Filsitin devletinin de kurulması olacak. Hayırlısı...

Aslı Aydıntaşbaş / Milliyet



Bu haber 1,711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,098 µs