En Sıcak Konular

İsrail kendi kendini soruşturacak

14 Haziran 2010 08:08 tsi
İsrail kendi kendini soruşturacak İsrail, Gazze yardım gemilerinden Mavi Marmara'ya düzenlenen ve 9 Türk'ün ölümüne neden olan saldırıyla ilgili olarak kendi iç soruşturma komisyonunu kuracağını açıkladı. Komisyonda 2 de yabancı gözlemci bulunacak...

İsrail, iki hafta önce Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen ve 9 Türk'ün ölümüne neden olan saldırıyla ilgili olarak kendi soruşturma komisyonunu kuracağını bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan resmi açıklamada, komisyonda iki yabancı gözlemci bulunacağı; bu kişilerin Kuzey İrlandalı Nobel Barış ödülü sahibi Lord David Trimble, diğerinin de Kanadalı askeri hukukçu Ken Watkin olduğu kaydedildi. Soruşturmayı İsrailli emekli hakim Jacop Turkel yürütecek.

Gazze Şeridi'ne denizden uygulanan ablukanın güvenlik durumunun, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde soruşturmada yeniden ele alınacağı belirtilen açıklamada, 31 Mayıs'taki yardım filosunun faaliyetinin yine uluslararası hukuk çerçevesinde gözden geçirileceği vurgulandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, soruşturmayla ilgili olarak, her şeyden önce İsrail askerlerinin, ordunun bağımsızlığını ve itibarını korumayı amaçladıklarını, uluslararası toplum tarafından gemi saldırısına ilişkin yöneltilen sorulara güvenilir ve bağımsız cevap sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

İsrail'den yapılan açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun önemli bir adım olduğunu beyan eden Beyaz Saray yetkilileri, Tel Aviv'in kendi adil soruşturmasını yapabilecek durumda olduğunu savundu. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Süreç hakkında ya da sonuçlarıyla ilgili olarak erkenden hüküm vermeyeceğiz. Soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail, Birleşmiş Milletler'in, gemi saldırısı hakkında uluslararası bir komisyonun soruşturma yapması önerisini reddetmişti.

cihan



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,884 µs