En Sıcak Konular

Kaptan Cousteau 100'üncü doğum yılında anıldı

12 Haziran 2010 12:14 tsi
Dünya deniz ve okyanuslarının sırları ve güzelliklerinin kapısını insanlara açan Fransız anadenizbilim uzmanı Kaptan Jacques Cousteau, 100'üncü doğum yıldönümünde anıldı.

Cousteau'nun karısı Francine Cousteau, “Kaptan Cousteau'nun, hayatı, doğayı, suyu (denizleri) seven ve koruyan insanların ortak hatırasında yer aldığını” söyledi. Francine Cousteau, oğlu Pierre-Yves Cousteau ile birlikte, “Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketinin olduğu bir dönemde Kaptan Cousteau'nun doğum yıldönümüyla anılmasının, dünyaya denizlerin korunmasının önemini hatırlatacağını” söyledi

Cousteau'nun çalışmaları, kar amacı gütmeyen ve dünyanın en büyük bilim eğitim organizasyonlarından biri kabul edilen Amerikan National Geographic Society ortaklığında Akdeniz'deki çevre kirliliği konusunda bilimsel bir çalışma yapılması ve bunun filme alınmasıyla ilgili bir projeye de ilham kaynağı oldu.

Deniz bölgelerinin daha fazla zarar görmesini önlemek için nasıl koruma altına alınması gerektiğini göstermeyi amaçlayan proje ekibinde Kaptan Cousteau'nun oğlu Pierre-Yves de yer alıyor. Proje yetkililerine göre bu çalışma, Meksika Körfezi'nde milyonlarca litre petrolün denize sızmasıyla dev boyutlarda çevre zararının meydana gelmesi konusuyla da bağlantılı olacak.

Kaptan Cousteau, Antartika'daki buz kalkanından mercan kayalıklarındaki mavi göllere kadar çeşitli alanlarda yapılan ve hayata geçirilmeye çalışılan bir çok bilimsel çalışmaya da ilham kaynağı oldu.

Cousteau'nun filme aldığı çalışmalarında başrolü verdiği gemisi 'Calypso'nun onarımının ise devam ettiği, çalışmaların 2001 ilkbaharında bitmesinin beklendiği ifade ediliyor.

Subay ve dalgıç Jacques-Yves Cousteau, 11 Haziran 1910'da Bordeaux yakınlarında, zengin bir pazar şehri olan St. Andre-de-Cubzac'de doğdu. 4 yaşında yüzmeyi öğrendi.

Çocukluğunda suya olduğu kadar, makinelere de ilgisi vardı. Daha 11 yaşındayken bir model vinç ve 13 yaşındayken de pille çalışan bir araba yaptı. Sonraki yıllarda "scuba"dan "su ciğeri" dalış tüpünü mühendis Emile Gagnan ile birlikte icad ederek dalgıçlara ufuk açtı.

Cousteau'nun 70 yıllık eski mayın tarama gemisi Calypso'nun onarımı bir yıl daha sürecek. Calypso adı, Eski Yunan su perisi "Kalipso"dan geliyor.



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,879 µs