En Sıcak Konular

Avrupa Parlamentosu'nda Mavi Marmara pazarlığı

12 Haziran 2010 11:35 tsi
Avrupa Parlamentosu'nda Mavi Marmara pazarlığı Avrupa Parlamentosu’nda (AP), Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine kanlı baskın ile ilgili siyasi grupların girşimiyle hazırlanan taslak ortak kararı tasarısı konusunda yoğun pazarlıkların yaşandığı, kararı yumuşatmak amacıyla

ABHaber’e göre, AP Hıristiyan Demokrat Grubu’nun tam olarak onay vermediği taslak ortak karar meti üzerinde AP’deki siyasi gruplar arasında yoğun pazarlıklar yapılıyor.

İsrail ise taslak tasarının daha da yumuşatılması çerçevesinde Hıristiyan Demokrat Grubuna yönelik büyük lobi çalışması yaptığı kaydediyor.
Sosyalist,Yeşiller ve Liberal gruplar, Hıristiyan Demokratların girişimiyle taslak ortak karar tasarısına son anda eklenen, Gazze’de esir tutulan İsrail askeri Gilad Şalit’e ilgili atıfda bulunulmasını kabul ettiler.Taslak ortak karar tasarısındaki 2 ve 4 maddelerin daha da iyileştirilebileceği bildiriyor.

Bu arada, Strasburg’da toplanacak AP Başkanlık Konferansı’nın taslak ortak karar tasarısı üzerinde son bir müzakere yaptıktan sonra tasarıya son şeklinin verilmesi bekleniyor.

Söz konusu taslak ortak karar tasarı üzerinde AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Cathirine Ashton’un katılımıyla 16 Haziran’da Strasburg’da AP genel kurulunda görüşme yapılacak. Tasarının görüşülmesi sonrası vakit olursa aynı gün, olmaması durumunda ise Perşembe günü genel kurulda oylanması planlanıyor.

-TASLAK TASARIDA NELER VAR?-

Avrupa Parlamentosu’nda tartışılan taslak tasarıda Gazze abluka uluslar arası hukuk ihlali olarak nitelendiriliyor. Tasarının diğer unsurlarının bazıları özetle şöyle:

    * -Gazze filosuna uluslar arası sularda gerçekleştirilen saldırı, uluslar arası hukuk ihlali olduğu belirtilerek kınanıyor.
    * -Baskına ilişkin uluslar arası ve tarafsız bir soruşturma talep ediliyor.
    * -Hamas, İsrail’e saldırıların derhal durdurulması için tüm sorumlulukları üstlenmeye çağrılıyor.
    * -Son olayların, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri önemli ölçüde zarar verdiğine dikkat çekiliyor ve  "Türk hükümetini, diplomatik ve siyasi çabalarını, Filistin halkının zor durumunun hafifletilmesine ve Ortadoğu barış sürecine katkı bulunmaya odaklamaya cesaretlendiriliyor."

Milliyet



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,273 µs