En Sıcak Konular

Yasa geçti, AB ile bir başlık daha açılıyor

12 Haziran 2010 10:38 tsi
AB'nin açılış kriteri olarak şart koyduğu yasal düzenlemelerin Cuma günü TBMM'de onaylanmasının ardından "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" başlığına ilişkin müzakerelerin, İspanya dönem başkanlığının son günü olan 30 Haziran'da açılması

AB diplomatik kaynakları, Türkiye'ye yönelik "eksen kayması" savları ve ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in AB'yi suçlayan açıklamalarına dikkat çekerek TBMM'nin, söz konusu fasıl için açılış kriteri olan yasal düzenlemeleri Cuma günü onaylamasının önemini vurguluyorlar.

Uzun bir süreden beri gündeme olan ve AB tarafından çok daha önce geçmesi beklenen, 12 mumaralı "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslının açılabilmesi için AB tarafından belirlenen ana kriter (benchmark) olan yasal düzenlemeleri içeren "Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nun Cuma günü TBMM'den geçmesiyle, İspanya Dönem Başkanlığı sona ermeden bir başlık açılmasına olanak sağlandığı belirtiliyor.

Meclis Genel Kurulu'nda onaylanan yeni yasanın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanması ardından Avrupa Komisyonu'nunca hazırlanan "Türkiye'nin açılış kriterlerini yerine getirmesi"ne ilişkin rapor, AB Konseyi'ne sunulacak.

Konsey'in de raporu kabul edip AB'nin konuya ilişkin ortak pozisyonunu benimsemesinden sonra 12'nci başlığa ilişkin müzakerelerin başlatılması amacıyla Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki "Hükümetlerarası Konferans"ın toplanabileceği belirtiliyor.

Bu arada, ilk önce 25 Haziran için planlanan toplantının, Türkiye'deki gecikme nedeniyle İspanyol başkanlığın son günü olan 30 Haziran'a ertelendiği öğrenildi.

Ekim 2005'de resmen başlatılan Türkiye'nin AB üyelik sürecinde müzakere edilmesi gereken 30'u aşkın başlıktan şimdiye kadar ancak 12'si açılabildi. Başlıkların sekizi, Türkiye'nin, Rumlara limanların açılmasına ilişkin Ek Protokol'ü uygulamadığı gerekçesiyle AB tarafından askıya alınmış durumda. Bu arada, başka başlıklar da, Fransa ve Rum Yönetiminin engellemeleri sonucunda da açılamıyor.

-TEMMUZ'DAN ÖNCE BİR BAŞLIĞIN AÇILMASININ ÖNEMİ BÜYÜK

Öte yandan, Türkiye'nin AB müzakerelerinde, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine verdiği destekle tanınan İspanya'nın başkanlığı sona ermeden bir başlık açmasının büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.

AB diplomatik çevrelerinde söz konusu yasanın Meclis'den geçmesinin "Türk hükümeti ve parlamentosunun AB sürecine ilişkin siyasi iradesini yansıttığı için önem taşıdığı" belirtilirken şu yorumlar yapılıyor:

"İsrail ve İran nedeniyle Türkiye'ye ilişkin eksen kayması savlarının yoğunlaştığı, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in de bu çerçevede Türkiye'nin üyelik sürecini cesaretlendirmeyen AB üyelerini sorumlu tuttuğu bir dönemde İspanya Başkanlığı sırasında yeni bir fasıl açılmaması , psikolojik olarak bir felaket, siyasi olarak da kötü olurdu."

-AB ÜLKELERİNDEN İTİRAZ BEKLENMİYOR-

Bu nedenle de aynı çevrelerde, birlik açısından "teknik ve problemsiz" bir konu olarak nitelendirilen "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı"nın açılmasına şimdiye kadar AB ülkelerinden itirazların gelmediği belirtilirken bundan sonra gelmesi de pek beklenmiyor.

30 Haziran'da yapılması planlanan "Hükümetlerarası Konferans"ta, gerek Türkiye, gerekse AB tarafından "kararlılık" mesajlarının verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın bulunacağı Konferansta AB tarafında İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ve Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin yer alması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğu'nun toplantıya katılması olasılığından da söz ediliyor. Bu durumda Türkiye'nin AB üyeliği kararlığını vurgulayan ve "eksen kayması" savını reddeden mesajların daha güçlü bir yankı bulacağı düşünülüyor. (ANKA)



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,782 µs