En Sıcak Konular

Gül: Üniversiteler yenilikçiliğin öncüsü olmalı

11 Haziran 2010 20:52 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin, yenilikçiliğin ve kalkınmanın öncüsü olması gerektiğini söyledi

Gül, "Son 10 -20 sene içinde üniversiteler çok içine kapalı kaldı. Rekabeti çok yapmadılar. Bu üniversite Bu akademik anlayışa uygun olmayan bir şeydir. Üniversitelerin yenilikçiliğin kalkınmanın hepsinin öncüsü olması gerekir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sabancı Üniversitesi Tuzla Yerleşkesi'nde düzenlenen Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi temel atma törenine katıldı. Törene Gül'ün yanı sıra, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Dilek Sabancı İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker katıldı.

Törende konuşan Gül, 2000'li yılların başında Sabancı Üniversitesi'ne geldiğini ve o günden bugüne çok şeyin değiştiğini anlattı. Sabancı Üniversitesi'ni yakından takip ettiğini belirten Gül, "YÖK, TÜBİTAK ve bilim ve teknolojiyi ilgilendiren herkesle bu rekabet ortamının eğitim hayatında ve üniversitelerde sağlanması gerektiğini söylüyorum. Son 10 -20 sene içinde üniversiteler çok içine kapalı kaldı. Rekabeti çok yapmadılar. Bu üniversite Bu akademik anlayışa uygun olmayan bir şeydir. Üniversitelerin yenilikçiliğin kalkınmanın hepsinin öncüsü olması gerekir. Böyle çok kuralcı bir tavır buna gem vurmak anlamına geliyor. Son değişiklikler sizin kendi aranızda yaptığınız görüşmeler ve konuşmalar YÖK'ün de doğrusu çok anlayışı davranmasıyla güzel önlemler kabul edildi. Bu açıdan üniversitenizin üniversiteler arasında rekabetin gelişmesinde çok büyük katkısı var." diye konuştu.

Temel atma töreninin yoğun bir döneme denk geldiğini aktaran Gül, "Cumhurbaşkanı olduğumda TBMM 'de şunu söyledim. 'Çok dikkatli bir şekilde bilimsel araştırma ve teknolojik çalışmaları Cumhurbaşkanı olarak himayeme alacağım dedim.' Geçen süre içinde de bunu çok dikkatli takip ettim. Bilimsel çalışmaları bilim adamlarımızı başarılarını açık bir şekilde tanıyarak onurlandırarak bunu özellikle yapmaya çalıştım. Çünkü buna inanıyorum. Akademik hayattan geldim teknolojiden değil ama bunu biliyorum tabii. Devlet idaresinden gördüğümüz bütün tecrübeler gösteriyor ki Türkiye'nin artık bir teknolojiyi transfer eden uygulayan bir ülke olması kabul edilemez. Bu Türkiye'ye yakışmayan bir şeydir Üretim her yerde yapılıyor. Bir teknolojiyi alıyor götürüyorsunuz. Türkiye'nin teknoloji üretmesi bilim hayatına katkı yapması gerekiyor. Türkiye'nin bu potansiyeli var. Onun için üniversitelerimizin sadece eğitim veren kurumlar değil ar - ge kurumları haline dönüşmesi gerekmektedir." diye konuştu.

Üniversite ziyaretlerinden söz eden Gül, "Üniversitelerin performansını dinlerken şu kadar yayın var diye anlatıyor yayının ötesinde ne var diye soruyorum ne kadar patent var yerli yabancı fonlardan ne kadar yararlanılıyor üretilen şeyler sanayiye ve ekonomiye dönüşüyor. Bu yayınların sayılarını da vermeye başlayın raporlarınızda diyorum. Artık mecburuz böyle olmaya. Bunun örnekleri çoğalmaya başladı. Araştırma ve geliştirme konusunda ayrılan fonların büyüklüğü çok dikkat edilmeli. İnanıyorum ki 5 - 10 dene Türkiye'nin de ismi ABD, Avrupa Yunanistan, Çin, Kore 'den sonra sayılacak bir ülke olacaktır. Bu yatırımlar devam ettiği sürece buluşlarla araştırma geliştirmede ismi sayılan bir ülke olacaktır. Bunun göstergeleri, bugünden hissedilmeye başlıyor. Çünkü teşvikler veriliyor; çünkü yatırımlar yapılıyor. Bu Türkiye'nin uyguladığı bir politika ben de her ortamda bunu destekliyorum Bunun Türkiye için hiçbir zaman ihmal edilmeyecek bir alan olduğunu söylüyorum." ifadelerini kullandı.

Gül konuşmasını şöyle tamamladı: "Bugün gerçekten çok memnum. Türkiye'nin seçkin ve dinamik bir üniversitesinde ve arkasından çok güçlü bir özel sektörün olduğu böyle bir üniversitede böyle bir merkezin açılıyor olması ve böyle bir merkeze hem DPT katkısı hem de üniversite katkısı olması. Bunun çok önemli bir şey olduğuna inanıyorum. Onun için buradayım. Başka yerlerde de güzel işler olursa oraya gideceğim. Biz bu alanda dünyada ne yapılıyorsa bizde de aynı anda yapılıyor olması lazım. Gelecekte biz de bu alanda ismi bilinen yarışan ülkelerden biri olalım." dedi. Gül, " Sizler anlattınız, biz de böyle kavradık. Onun üzerine buna kaynak ayırıyoruz. Bu imkanların tam kapasite kullanılıyor olması çok önemli. Bizde bir kıskançlık vardır birçok üniversitemizde çok kıymetli aletler vardır. Başkalarına açamayız. Onlar da eskir sonra yenileri alınır ama onlar kullanılmadan eskir. Onun için bu merkezi en güçlü yapacak olan şeylerden biri herkese açık hale gelmesi. Eminim ki bunu da en iyi şekilde gerçekleştireceksiniz."

cihan

 




Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,063 µs