En Sıcak Konular

Abbas ABD'de: Umutlar aşınıyor...

11 Haziran 2010 20:30 tsi
Abbas ABD'de: Umutlar aşınıyor... 
Washington'da bulunan Filistin lideri Mahmud Abbas, Ortadoğu sorununda iki devletli bir çözüm için umutların aşınmaya başladığını söyledi.

Abbas,"İsrail'in Gazze'ye giden gemilere saldırısına dair soruşturma İsrail'e bırakılmamalı, uluslararası nitelikte olmalı" dedi.

Washington'daki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde konferans veren Abbas, "Korkarım ki İsrail ile yan yana barış ve güvenlik içinde bir Filistin devletinin yaşaması konsepti aşınmaya başlıyor. Umudumu koruyacağım ama ne zamana kadar bunu yapabilirim bilmiyorum" diye konuştu.

Abbas, Beyaz Saray'da dün bir araya geldiği ABD Başkanı Barack Obama'dan İsrail'in gemilere baskını hakkında uluslararası bir soruşturma yürütülmesine destek vermesini istediğini söyledi.

Olaya dair soruşturmanın İsrail'e bırakılmaması, uluslararası nitelikte olması gerektiğini vurgulayan Abbas, İsrail'in kimseyi öldürme niyeti taşımayan masum insanlara saldırmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

"Doğrudan görüşmelere hazırız"

Görüşmede, ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell'ın arabuluculuğunda yürütülen dolaylı görüşmelerden doğrudan görüşmelere ne zaman geçileceği konusunu da ele aldıklarını aktaran Abbas, iki tarafın kilit noktalarda ortak zemin bulabilmesi halinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile doğrudan görüşmelere geçmeye hazır olduğunu ifade etti.

Abbas, "iki başlangıç konusu olarak, sınır ve güvenlik konularında bir çözüme varmayı arzuladıklarını" belirtti. Filistin tarafının, bu konulardaki pozisyonlarını, Netanyahu ile ele alması için Mitchell'a ilettiğini kaydeden Abbas, Netanyahu'nun, daha önceki İsrail hükümetlerince onaylanan altyapıyı kabul etmesi halinde, kalan konuları tamamlamak için doğrudan görüşmeleri başlatabileceklerini söyledi.

Abbas, "Diğer konuları da unutmamalıyız. Nihai statü konuları; yerleşimler, mülteciler, Kudüs, su ve yeni eklediğimiz bir madde olan, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular" diye konuştu.

Netanyahu'yu bu süreçte "sessiz" kaldığı gerekçesiyle eleştiren ve konuya "daha ciddiyetle" eğilmesini istediklerini ifade eden Abbas, ABD Başkanı Obama'nın, görüşmelerde yıl sonuna kadar ilerleme işaretlerinin görüleceğinden umutlu olduğunu söylediğini de bildirdi.

cnnturk



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs