En Sıcak Konular

Rusya'nın enerji planlarına ağır darbe

11 Haziran 2010 16:56 tsi
Rusya'nın enerji planlarına ağır darbe Bulgaristan, Rusya'nın enerji politikasında önemli rol oynayan Burgaz-Dedeağaç boru hattı projesinden ve Ruslar tarafından inşa edilmesi öngörülen nükleer santral planlarından vazgeçme kararı aldı.

Başbakan Boiko Borisov, bugün biraraya geldiği AB büyükelçilerine projeden vazgeçildiği bilgisini verdi. Borisov, bu kararlarına gerekçe olarak boru hattının başlaması öngörülen Burgaz kenti sakinlerinin gösterdiği tepkiyi ve çevreyle ilgili kaygıları gösterdi.

Yaklaşık 282 kilometre uzunluğunda olması planan boru hattının, deniz yoluyla getirilecek Rus petrolünü Burgaz'dan kuzeydoğu Yunanistan'daki Dedeağaç'a taşıması öngörülüyordu. Böylelikle Boğazlar by-pass edilerek, petrol Avrupa'ya Ege üzerinden taşınacaktı.

Türkiye, Bakü-Tiflis-Ceyhan hattına rakip olarak görülen bu projeyi Hazar ve Ortadoğu kaynaklarının batıya taşınmasında transit merkezi olma amacına bir engel olarak görüyordu. Rusya, boru hattı projesinin yüzde 51 ortağı.

RUSYA'YA İKİNCİ DARBE NÜKLEERDE

Rus teknoloji ve uzmanlar tarafından kurulması beklenen Belene Nükleer Santral Projesi'ne değinen Borisov, “Kriz ortamında ülkemiz böylesi pahalı bir projeyi gerçekleştirmek üzere gereken muazzam yatırımı bulamıyor” ifadesini  kullandı. Belene projesinin durumunu anlatırken Türkiye'yi örnek gösteren  Borisov, şöyle konuştu:    

“Türkiye'nin Rusya ile imzaladığı protokole dayalı olarak kuracağı 4 reaktörün maliyeti 26 milyar euro olacak. Yani bir reaktörün maliyeti 6.5 milyar euro civarında olacak. Eğer devlete 26 milyar euro borçlanırsam, bu borcu sonra nasıl ödeyebilirim. Eski hükümetin söylediklerine güvenirsek Belene'nin maliyeti  4 ile 8 milyar euro arasında olması gerekiyor.”

Rafa kaldırılan Belene projesiyle ilgilenen stratejik yatırımcının bulunması durumunda santralin gelecekte inşaat edilebileceğini de kaydeden Borisov, “Maalesef şimdilik ufukta böyle bir yatırımcı yok” dedi.

AÇIKLAMALAR ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Bulgaristan'ın iki kilit projeden çekileceği yönündeki açıklamalar ortalığı karıştırdı. Ekonomi, Enerji ve Turizm Bakanı Trayço Traykov, Borisov'un açıklamasından “şoke olduğunu” belirterek, “Kulaklarıma inanamıyorum.  Başbakanın böyle bir şeyi söylemiş olması imkânsız. Hayal görmüş olmalısınız”  ifadesini kullandı.

Traykov, Blitz haber ajansına yaptığı açıklamada, her iki konunun  Bulgaristan Bakanlar Kurulu tarafından görüşülmediği ve böyle bir karar alınmadığını önemli vurgulayarak, “Biz asla ne Burgaz-Dedeağaç ne de Belene projesinden çıkmak üzere karar almış değiliz” dedi.



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,675 µs