En Sıcak Konular

İsrail, Kıbrıs'ta kriz peşinde

11 Haziran 2010 16:34 tsi
İsrail, Kıbrıs'ta kriz peşinde İsrail'in Türk gemisi Mavi Marmara'ya saldırmasının ardından denizlere sıçrayan Tel Aviv - Ankara gerginliği şimdi de Kıbrıs açıklarına taşınıyor.

Geçtiğimiz hafta Rum lider Dimtirs Hristofyas'ın talimatıyla Tel Aviv'e giden Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu Kıbrıs konusunda İsrail ile ortak hareket etme teklifinde bulundu.

Türklerin Kıbrıs'ta işgalci olduğunu iddia eden Kipiyanu, bir grup İsraillinin Kıbrıs açıklarına gelerek sözde işgale dikkat çekmesi için temaslarda bulundu.

İsrail gemilerinin bu haftasonu yapmayı planladığı eylem bir hafta ertelendi. Gelecek hafta Kıbrıs açıklarında Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı'nın yapılacak olması nedeniyle Rum teşvikli İsrailli eylemcilerin bir krize neden olmalarından endişe ediliyor.

Rum Fileleftheros gazetesine göre, "Türkiye'nin Kıbrıs'ı işgaline" dikkat çekmek amacını taşıyan İsrailliler, 20 Haziran Pazar günü yola çıkacak. Gazete, İsrail gemilerinin gelişinin ertelenmesinin sebebini açıklamazken, Türkiye ile KKTC'nin gelecek hafta arama kurtarma tatbikatı yapacağına dikkat çekti. Gazete ayrıca, aynı İsrailli gönüllü grubun, sözde Ermeni soykırımına dikkat çekmek için de Türkiye'ye gemi filosu göndermeyi planladığını duyurdu.

Rum Politis gazetesi ise, Türkiye basınına dayanarak, Caner Gönyeli Arama Kurtarma tatbikatının bu yıl her zamanki yerinden daha güneyde yapılacağını iddia etti. Gazete, İsrail'den bir grup gönüllünün Kıbrıs'a doğru gemilerle gelecek olması sebebiyle normalde Girne-Mağusa arasında gerçekleştirilen tatbikatın bu yıl daha güneyde gerçekleştirileceğini ancak kesin noktanın belli olmadığını yazdı.

İddiaya göre İsrailli fanatik milliyetçiler üç gemi ve büyük bir yat grubuyla Gazimağusa açıklarına demirlemeyi planlıyor.

Türk gemisi Mavi Marmara'nın "Rotamız Filistin, yükümüz insani yardım" sloganıyla Gazze'ye giden gemilere misilleme olarak İsrailli fanatiklerin sloganı ise "İşgale son, Kıbrıs'taki Türk işgaline son" olacağı iddia ediliyor. Rum Simerini gazetesi söz konusu protestoyu gerçekleştirmeyi planlayan İsraillilerin, emekli ve öğrencilerden oluşan bir grup olduğunu belirtti.

Cihan



Bu haber 1,020 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,499 µs