En Sıcak Konular

BP, petrol sızıntısıyla dibe vurdu-VİDEO

11 Haziran 2010 16:17 tsi
Irak işgalinde büyük petrol payı kazanan BP'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısına neden olması şirkete pahalıya mal oldu.

Geçen sene dünyanın üçüncü büyük petrol rezervlerine sahip Irak’taki petrol ve doğalgaz ihalelerini kazanarak işgalden en büyük payı almaya devam eden İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi’nde Amerikan tarihinin en büyük çevre katliamına yol açtı.. Meksika Körfezi’nde BP’nin petrol arama lisansına sahip olduğu bölgede “Deepwater Horizon” adlı petrol platform 22 Nisan’da infilak ederek okyanusa battı. Şimdiye kadar platformdan en az 800 bin litre ham petrol denize karıştı. Patlamada ayrıca 11 işçi hayatını kaybetti. Patlamadan sonra BP’nin hızlı hareket etmemesi yüzünden çevre kirliliği tahminlerin üç katından fazla çıktı.

ABD’de ise Obama hükümetinin İngiliz petrol şirketi BP’yi büyük miktarda cezaya tabii tutacağı haberleri ardından şirketin hisse senetleri keskin bir düşüş yaşadı.

BP hisseleri Londra borsasısının açılışında yüzde 12 değer kaybetti. Meksika Körfezi’ndeki Deepwater Horizon adlı petrol platformunun 20 Nisan’da çöküşünden bu yana BP hisselerinin fiyatı yarıya düşerken, şirketin zararı da 55 milyar dolara yükseldi. ABD Adalet Bakanlığı’nın, BP’nin, sızıntının yol açtığı zararı karşılamadan önce hissedarlara kar payı dağıtmasını engellemesi ise Londra ile Washington arasında gerilime yol açtı. Başbakan David Cameron, konuyu Başkan Obama ile görüşeceğini açıklarken, muhalefet, Cameron’u ABD’ye boyun eğmekle suçladı.

Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısının oluşturduğu petrol tabakasının ABD'nin Louisiana eyaleti açıklarında Chandeleur takımadalarına ulaştığı açıklandı.

Alman Bild'in haberine göre Breton Doğal Hayatı Koruma Bölgesi'nin bir parçası olan ve insanların yaşamadığı takımadalardaki pelikanlar ve diğer bazı kuşların petrole bulandıkları belirlendi.

Meksika Körfezi'ndeki petrol platformu Deepwater Horizon'un patlaması sonucunda son yılların en büyük çevre felaketlerinden biri gerçekleşti. Her gün yüzlerce varil petrolün okyanusa sızması ile, İsrail büyüklüğünde bir alan petrol altında kaldı. Sızıntının durdurulamaması felaketin boyutunu her geçen gün artırıyor. Patlamanın ardından, bölgedeki doğal hayatın uzun yıllar boyunca eskiye dönemeyeceği belirtiliyor.
 

 


 



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,432 µs