En Sıcak Konular

İncirli katliamı yargıya taşındı

11 Haziran 2010 16:15 tsi
İzmir 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği, İncirli katliamını yargıya taşıdı.

İzmir 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği, 12 Haziran 1980'de 5 kişinin öldüğü İnciraltı öğrenci yurtları katliamını 30 yıl sonra yargıya taşıdı. 12 Eylül 1980 askeri darbesine zemin hazırlamak için 1 Mayıs 1977'de başlayan 11 Temmuz 1980'de son bulan toplam 12 katliamın günyüzüne çıkarılmasını isteyen dernek, Bayraklı ilçesindeki İzmir Adliyesi'nde cumhuriyet başsavcısına suç duyurusunda bulundu. Çeşitli ülkelerden toplanan öğrenci, yönetici, yurt görevlisi, şoför, avukat, öğretmen gibi 100'e yakın tanığın ifadesini birleştiren dernek, 22 kişinin yargılanmasını talep etti. Dernek yöneticileri, başta dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve kuvvet komutanları, Başbakan Süleyman Demirel ve Adalet Bakanı Ömer Ucuzal gibi isimlerin katliamda ön dahillerinin olduğunu ve tekrar yargılanmalarını istedi.
Dernek Başkanı Nusret Sefa Akyürek, adliye girişinde yaptığı basın açıklamasında, zaman aşımı gerekçesinin davaları için engel oluşturmayacağını söyledi.

İnciraltı katliamının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu vurgulayan Akyürek, "İzmir İnciraltı katliamı, 1 Mayıs 1977'den itibaren yapılan onlarca katliamdan birisiydi. Katliamların, suikastların ortak paydası, korku iklimini yaygınlaştırmaydı. Bu olayların tümü de 70'lerin son birkaç yılına sığmıştı. Öyle ki boz giysili jandarmaların şenlikteki gençlerin üstüne ateş açtığı ortadayken dönemin İçişleri Bakanı, 'Öğrenciler ateş açtı', 'İnciraltı katliamı, başarılı bir operasyon oldu' diyebilmiş ve İzmir'de sıkıyönetimin uzatılmasını sağlamıştı." şeklinde konuştu.

Bütün katliamlar gibi İnciraltı'nın da hesabının sorulmasını isteyen Akyürek, davanın yeniden görülmesine yönelik görüşme ve taramalar sırasında, olayın sürekli gerçeğe aykırı biçimde kamuoyuna yansıtıldığını, eski İzmir İl Sıkıyönetim Kurulu Başkanı Tümgeneral A. Mithat Çalık ve bazı gazeteler tarafından gerçeğe aykırı beyanlarda bulunulduğunu gördüklerini belirtti. Eldeki bilgilerle yapılmış yargılamanın adil olmadığına dair kuşkulu noktaları da ortaya koymaya çalıştıklarını ifade eden Nusret Sefa Akyürek, "Çok iyi biliyoruz ki İnciraltı'nda bireyin en temel yaşama hakkı ihlâl edilmiştir. İnsanlığa karşı suç işlenmiştir. Olay sırasında İnciraltı yurtlarında bulunan öğrenci ve görevlilerden oluşan tanıklarım, askerler tarafından yapılan saldırının önceden planlanmış olduğunu açıkça belirtmiştir. İnciraltı'ndaki gençlere ve yurdun her yanındaki insanlara yönelik katliam ve saldırılarla ulaşılmak istenen sonun ne olduğu, yani askerin ne yapmak istediği tam olarak 12 Eylül 1980 sabahı anlamışabilmiştir." dedi.

İzmir 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği'nin suç duyurusunda bulunduğu isimler:

Kenan Evren: Genelkurmay Başkanı

Tahsin Şahinkaya: Hava Kuvvetleri Komutanı

Necdet Öztorun: Genelkurmay İkinci Başkanı

Haydar Saltık: Genelkurmaş İkinci Başkanı, Ege Ordu eski Komutanı

Ali Sait Özçivril: Ege Ordu ve İzmir Sıkıyönetim Komutanı

Fahrettin İçmez: Güney Deniz Saha Komutanı

Süleyman Demirel: Başbakan

Nazmi Çengelci: İzmir Valisi

Ayhan Özaslan: Toplum Polis Müdürü

Dönemin İl Jandarma Alay Komutanı

Dönemin 3. Amfibi Deniz Piyade Taburu Komutanı

Yüzbaşı Recep Bilir

Asteğmen Necip Pınar

Çavuşlar: Hasan Dimici, Özkan Işılgan, Kulkani Abdaloğlu, Mehmet Demir, Hadi Turpçu, Kaya Albay

Bot Birliği ve İstihkam Tugayındaki diğer askerler.


Üniversite sınavına girmek için çeşitli illerden İzmir İnciraltı yurtlarına gelen öğrenciler için 12 Haziran 1980'de blokların ortasında bir şenlik düzenlendi. Gece, blokların çevresi jandarmalar tarafından sarıldı. Saat 21.00'de bir jandarma çavuşunun verdiği emirle bahçede sayıları bini bulan öğrenci topluluğunun üzerine 3 dakika süreyle kurşun yağdırıldı. Kaçışan öğrenciler, sırtlarından M-6 ve M-1 piyade tüfekleriyle vuruldu. Ateş sonucu 18 yaşındaki İsmail Baytok, 20 yaşındaki Mustafa Uslu, 19 yaşındaki Ali İhsan Tan, 23 yaşındaki Hüseyin Akdağ ve Mehmet Ali Arun yaşamını kaybetti.

Kaynak: Cihan



Bu haber 1,065 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,138 µs