ABD iki yüzlü davranıyor | " /> ABD iki yüzlü davranıyor | "/>

En Sıcak Konular

Ahmedinejad; ABD iki yüzlü davranıyor

11 Haziran 2010 15:32 tsi
Ahmedinejad; 
ABD iki yüzlü davranıyor Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Şanghay'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Nükleer silah üretiminde kullanılma olasılığı bulunduğu gerekçesiyle İran'ın barışçıl nükleer programını nasıl durdurabilirler" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD'yi iki yüzlülükle suçlayarak, "dünyanın bir başka ülkeye karşı nükleer silah kullanmış tek ülkesinin, nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla geliştirmek isteyen ülkelere baskı yapma hakkını kendinde göremeyeceğini" söyledi.

Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyinin yaptırım kararının "ülkelerine kar şı hukuki değeri bulunmadığını" savunarak, "Güvenlik Konseyinin ABD'nin aleti olduğunu" söyledi.

BM Güvenlik Konseyinin Çin'in de desteğiyle İran'a yeni yaptırımlar ı öngören karar tasarısını kabul etmesinden iki gün sonra Şanghay'a gelen Ahmedinejad'ın, buraya yalnızca EXPO 2010 Dünya Fuarı'ndaki İran Pavyonunun Milli Gün etkinliklerine katılmak için geldiği bildirildi.

Ahmedinejad, İran'ın gözlemci olduğu Şanghay İşbirliği Örgütünün (ŞİÖ) Özbekistan'da düzenlenen ve Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun da katıldığı zirvesine gitmedi.
İran'ın Güvenlik Konseyindeki önemli müttefiki Çin, son yaptırımlarla ilgili oylamada veto yetkisini kullanmadı. Uzmanlar, Çin'in Tahran yönetiminin esneklik göstermemesinden hayal kırıklığı duyduğunu ve bu konuda tecrit olmaktan endişe ettiğini savunuyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, "yeni yaptırımların diplomatik çözüm kapısını kapatmaması gerektiği" ifade edilerek, İran'ı görüşme masasına döndürmek için çaba gösterilmesi istendi.
Yaptırımlarla ilgili olarak Çin ile yapılan görüşmelerin ayrıntılarının bilinmemesine rağmen, Pekin yönetimi yeni yaptırımların İran ile olan ekonomik ilişkilerine zarar vermemesinden memnun görünüyor.

İki ülke arasındaki ticaret geçen yıl 36,5 milyar ABD Dolarını buldu. İran, Çin'in enerji ihtiyacının yüzde 11'ini karşılıyor ve Çin ş irketlerinin İran'daki enerji çıkarma projeleri ile yol, köprü ve santral inşalarında önemli yatırımları bulunuyor.

Güvenlik Konseyinin son kararının Tahran ile Pekin arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği henüz kesinleşmedi. Ahmedinejad, geçen ay da yaptırımları destekleyen Rusya liderlerine sitemde bulunarak, "kendilerini düzeltmelerini ve İran halkının kendilerini düşmanları arasında görmesine izin vermemelerini" istemişti.



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,032 µs