En Sıcak Konular

Yunanlar, İsrail'e 'toplu dava' açıyor

11 Haziran 2010 14:57 tsi
Yunan yardım gönüllüleri, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilerine yaptığı kanlı baskın ile sonrasında yaşanan insan hakları ihlalleri ve kötü muameleye karşı toplu dava açmaya hazırlanıyor.

Atina Ceza Mahkemesi Savcılığı'na yapılacak suç duyurusunda, İsrail komandoları ile sorumlu hükümet üyelerinin cezalandırılmaları istenecek.

Gazze'ye yardım götüren 2 Yunan gemisi ile Mavi Marmara'da bulunan toplam 40 yardım gönüllüsü, İsrail'in cinayete varan suç eylemlerine karşı yasal yollardan haklarını arama konusunda son aşamaya geldi. Yardım gönüllülerinin çoğunluğu, 10'dan fazla avukat tarafından oluşturulan Hukuki Yardım Grubu'na şikayet dilekçelerini ulaştırdı. Başvuruların tamamlanmasından sonra toplu suç duyurusu, Hukuki Yardım Grubu tarafından Atina Ceza Mahkemesi Savcılığı'na iletilecek.

'HUKUKİ YARDIM GRUBU' TOPLU SUÇ DUYURUSU YAPACAK

Atina Ceza Mahkemesi Savcılığı'na verilmesi çalışmalarında sona gelindi. Cihan Haber Ajansı, önümüzdeki hafta yapılması plânlanan suç duyurusunun ayrıntılarına ulaştı. Hukuki Yardım Grubu avukatlarından B. Zorbala ile Gazze'ye yardım koordinatörlerinden Yannis Maistros'un doğruladığı toplu suç duyurusunda, İsrail komandoları ile siyasi yetkililerin cezalandırılmaları isteniyor. Toplu suç duyurusuna, yaralı olsun ya da olmasın sadece konvoyda yer alan gemi yolcuları imza koyabiliyor. Yunan aktivistlerini temsilen avukatlar tarafından açılacak davada, baskında sorumluluğu olan Tel Aviv hükümeti üyeleri ile güvenlik kuvvetlerine yönelik çok sayıda suçlama yer alacak.

"GEMİLER VE KİŞİSEL EŞYALARIMIZ DERHAL GÖNDERİLSİN"

Yardım gönüllüleri, İsrail görevlileri tarafından alıkonulan kişisel eşyalarının geri verilmesini talep ediyor. Bunlar arasında evrak, pasaport, cep telefonu, dizüstü bilgisayar, para ve diğer eşyalar yer alıyor. Kişisel eşyalarını derhal geri isteyen gönüllüler, tek tek kayıp eşyalarını yazdıkları listeleri önümüzdeki günlerde Yunan Dışişleri Bakanlığı'na teslim edecek. Diğer yandan İsrail tarafından alıkonulan 2 Yunan gemisinin de derhal geri verilmesi isteniyor. Gemilere el konulmasıyla oluşan zararın, tazminat ödenerek giderilmesi talebi de suç duyurusunda yer alacak.

"HEM HÜKÜMET ÜYELERİ HEM DE KOMANDOLAR CEZALANDIRILSIN"

Atina Ceza Mahkemesi Savcılığı'na yapılacak suç duyurusunda en önemli yeri, gemilere yapılan baskın ile gözaltında tutuldukları süre zarfında yapılan kötü muamele ile şiddet konusu oluşturuyor. Suç duyurusunda İsrail güvenlik kuvvetlerinin işlediği cinayetler, buna sebep olanlar ile bu emri veren hükümet üyelerinin yargılanarak cezalandırılmaları talep ediliyor. İsrail komandolarının baskın sırasında Yunan vatandaşlarına yönelik cinayet girişimleri de şikayet dilekçesinde öne çıkan suçlamalar arasında bulunuyor. Yunan hükümetinden de talepte bulunulan dilekçede, cinayet girişiminde bulunan komandoların tespit edilerek Yunanistan'da yargılanmaları da istenecek.

ŞİKAYET DİLEKÇESİNDE NELER VAR?

Yardım gönüllülerinin avukatları tarafından oluşturulan şikayet dilekçesinde, başvuruyu yapan gönüllülerin ayrıntılı kimlik bilgileri yer alıyor. Atina Savcılığı'na verilmek için düzenlenen dilekçede, "İsrail güvenlik kuvvetleri ile bu müdahaleden sorumlu bütün ilgili kişilerin, şahsıma ve uluslararası konvoyda yer alanlara yaptıkları yasadışı eylemler ile cinayet girişimleri için ortak suç duyurusunda bulunuyorum." ibareleri yer alıyor.

Yardım gönüllülerinin imzaladığı dilekçede, suç duyurusuna ilişkin yasal işlemler için Hukuki Yardım Grubu'na vekâlet verdiklerini ifade ediyor. Dilekçede Hukuki Yardım Grubu'nun yanı sıra gönüllülerin özel avukatlarının da yargılamada yer alabilecekleri notu düşülüyor.

(CİHAN)



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,911 µs