En Sıcak Konular

Müjde: Fiyatlar daha da düşecek

11 Haziran 2010 13:52 tsi
Havaların ısındığı şu günlerde piknikçileri sevindirecek haber tavuk sektöründen geldi.

İhracat söylentileri sebebiyle fiyatları yükselten üreticiler, istenilen sonucu alamayınca tavuk fiyatlarında ortalama yüzde 20 indirime gitti. Kilosu 5,5 TL'den satılan bütün tavuğun fiyatı bazı marketlerde 2,90'a kadar düştü.

Kırmızı et fiyatlarında son dönemde yaşanan aşırı yükselmeler ithalat kararı çıkmasının ardından düşüşe geçti. Ancak vatandaşı sevindiren asıl müjde ise tavuk sektöründen geldi. Havaların soğuk gitmesi nedeniyle piknik sezonunun açılmaması ve Rusya'nın Türkiye'den almayı taahhüt ettiği 500 bin ton beyaz etten vazgeçmesi fiyatların düşmesine sebep oldu.

Beyaz Et Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Yüce Canoler, üreticilerin bütün tavuğu maliyet fiyatına sattığını söyledi. Tüketiciye 15 gün öncesine göre bütün tavuğun yüzde 20 indirimle ulaştığını belirten Canoler, 5 TL olan beyaz et fiyatının bazı süper marketlerde 3 liraya kadar düştüğüne işaret etti. Toptancının Mayıs başında 3 lira 75 kuruşa sattığı bütün tavuğun şu anda 3 TL'nin altına indiğine dikkat çeken Canoler, tavuğun tüketiciye çok düşük fiyatlara ulaştığını kaydetti. Bu durumu havaların yağışlı gitmesi sebebiyle piknik sezonunun henüz başlamamış olmasına bağlayan Canoler, tüketim olmayınca sektörde beklenen hareketliliğin geciktiğini vurguladı. Canoler, Rusya'ya yapılması planlanan et ihracatının istenilen düzeyde gerçekleşmemesinin de piyasada üretim fazlasına neden olduğunu dile getirdi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise beyaz ette ihracat sıkıntısı sebebiyle üretim fazlası oluştuğuna işaret ederek, fiyatların bir süre daha bu düzeyde devam edeceğini dile getirdi.

Bursalı Tavuk üreticisi Hamdi Kır da Rusya'ya gerçekleştirilecek beyaz et ihracatının iptal edilmesinin üreticileri perişan ettiğini söyledi. İhracat yapacakları ümidiyle kapasite artırımına giden üreticilerin zor durumda kaldığını belirten Kır, kısa vadede bu beklentinin gerçekleşmediğini kaydetti. Üretilen tavuğun 45-47 gün içerisinde kesilmemesi halinde cepten yediğine dikkat çeken Kır, bu riski göze alamayan üreticinin fiyatları düşürerek tavuğu iç piyasaya sürdüğünü ifade etti. Son 15 günlük süreçte fiyatların en az yüzde 20 düştüğünü hatırlatan Kır, 5,5 liraya sattıkları pilici, 4,5 liraya indirdiklerini, hatta bazı süper marketlerde bu fiyatların 2,90'nın altına bile indiğini dile getirdi.

FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK

Yaz sezonunun tavukçular için en iyi sezon olmasına karşın fiyat düşürmek durumunda kalındığına dikkat çeken Kır şöyle konuştu: "Eğer Rusya yeterince tavuk çekmezse bu fiyatlar çok daha aşağıya iner. Bu endişe verici bir durum. Bunda en çok zararı üreticiler görüyor. Son bir yıldır istikrarlıydı. İyi satışlarımız oldu. Yüzde 80 kapasite artırımı düşünüyorduk ama yapamadık. Kırmızı et fiyatlarındaki düşüş de tavuk fiyatlarını otomatik olarak etkiledi."

Carrefour Bursa Gıda Departman Şefi Şenol Şen, bütün piliç fiyatlarının ciddi oranda düştüğünü ifade etti. Şen, zaman zaman 5 liranın üstüne çıkan bütün pilicin son bir haftadır 3,79 liraya indiğini dile getirdi.

Süper Market Zinciri Şaypa yetkilisi Hasan Yıldız ise bütün pilicin fiyatını 3,95 TL'den 2,95 TL'ye indirdiklerini kaydetti. Yıldız, fiyatlardaki düşüşü şöyle açıkladı: "İhracat söylentileri fiyatları artırdı. İhracat gerçekleşmeyince normal seviyesine indi. Fiyatların düşmesi müşterilerimizi de sevindirdi. Talep çok yüksek seviyelere ulaştı."

 

CİHAN



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,693 µs